Jablkový koláč s karamelom a orechami

Recept od Eva

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

0,0 (0)

Čas prípravy 30 min.

Obtiažnosť stredná stredná stredná

Zloženie

6osôb

Cesto:
280g hladká múka
štipka soli
175g studené maslo
3PL studená voda
1 vajce
Karamel:
150g Hnedý cukor
150g maslo
2hrste vlašské orechy
2PL rum
Jablková náplň:
5ks veľké jablká
citrónová šťava
1PL Kryštálový cukor

Príprava

Cesto: múku zmiešame so štipkou soli, pridáme studené, nasekané maslo a prstami spájame cesto tak, že nám vznikne mrvenička, pridáme vajíčko a vodu a rýchlo zamiesime cesto, zabalíme ho do fólie a uložíme ho do chladničky na hodinu
Karamel: kryštálový cukor upálime, keď je celkom tekutý pridáme orechy, časť celé a časť pomleté a chvíľu povaríme, potom odstavíme a pridávame po kúskoch maslo, vždy kúsok zapracovať, vymiešať dohladka a znovu pridať kúsok masla až nakoniec získame krásny lesklý karamel
rum môžete, ale nemusíte pridať
jablková náplň: jablká očistíme, nastrúhame, pokvapkáme citrónom
ak sú jablká veľmi kyslé môžeme pridať cukor
Postup: studené cesto rozdelíme na dve časti, jednu časť rozvaľkáme a vystelieme ňou okrúhlu formu, na cesto rozotrieme karamel s orechmi potom dáme jablká, ak treba trochu ich vyžmýkame
vyvaľkáme druhú časť cesta, položíme na vrch koláča, okraje pozahýbame a ak nám ostalo cesto môžeme vykrojiť ozdoby a poukladať na vrch koláča
koláč zvrchu popicháme vidličkou
pečieme na 180°C asi 40 minút
necháme úplne vychladnúť
vrch môžeme posypať vanilkovým a škoricovým cukrom

Vyhľadať