Jablkový pie so slaným karamelom

Recept od The Story of a Cake

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

5,0 (1)

Čas prípravy min.

Obtiažnosť

Zloženie

  • 140 g masla
  • 1 celé vajíčko
  • 300 g hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 80 g SweetFamily práškového cukru
  • 600 g očistených a nahrubo nastrúhaných jabĺk
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 vajce na potretie koláča
  • SLANÝ KARAMEL:
  • 100 g SweetFamily krupicového cukru
  • 50 g masla
  • 70 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL morskej soli

Príprava

Najprv si pripravíme cesto vymiešaním múky, prášku do pečiva, cukru, vajíčka a masla. Hotové cesto zabalíme a odložíme na hodinku do chladničky. Medzitým si prichystáme jablká. Očistíme ich a nastrúhame. Pridáme citrónovú šťavu, vanilínový cukor a odložíme. Pripravíme si slaný karamel. Najprv si skaramelizujeme cukor na panvici na miernom ohni. Keď je úplne rozpustený, pridáme za stáleho miešania maslo  a po chvíli aj smotanu. Stiahneme z ohňa a ešte chvíľu miešame. Pridáme ešte soľ.  Necháme mierne vychladnúť. Cesto si rozdelíme na dve časti. Z jednej vyvaľkáme korpus a druhú časť odložíme. Prvé cesto prenesieme do formy o veľkosti asi 24 cm (najlepšie s vyberateľným dnom). Cesto by malo byť aj na bokoch formy. Korpus potrieme 1/2 slaného karamelu, potom navrstvíme nastrúhané jablká a nakoniec opäť polovica slaného karamelu. Z druhej časti cesta, ktoré si vyvaľkáme, narežeme úzke pásiky, ktoré ukladáme striedavo na koláč tak, aby sme vytvorili pekný mriežkovaný vzor.  Môžete sa s koláčom pohrať podľa vlastnej fantázie alebo podľa nálady. Hotový koláč ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry. Pečieme na 180 stupňov cca 35 minút.

Vyhľadať