Kysnutý jablkáč s mandľovou posýpkou

Recept od The story of a cake

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

0,0 (0)

Čas prípravy min.

Obtiažnosť

Zloženie

Kvások:

  • 1/4 kocky droždia
  • 1 PL múky
  • 1 PL hrubého kryštálového cukru
  • 40 ml vlažného mlieka

Cesto:

  • 170 g múky (v recepte je použitá špaldová a klasická pšeničná múka v pomere 1:1)
  • 2 PL cukru SweetFamily hrubý kryštál
  • 50 ml mlieka
  • 1 celé vajce
  • štipka soli
  • 30 ml rastlinného oleja alebo 30 g rozpusteného masla
  • 1 ČL kardamónu (môže byť aj škorica)
  • štipka mletého zázvoru

Náplň:

  • 250 g jabĺk nakrájaných na plátky

  • 40 ml mlieka

  • ½ sáčku pudingu (napr. vanilkového)

  • 160 ml kyslej smotany

  • 50 g cukru SweetFamily práškový

  • 1 rozšľahané vajce

  • 1 ČL kardamonu (môže byť aj škorica)

Mandľová posýpka:

  • 50 g ovsených vločiek

  • 35 g cukru SweetFamily práškový

  • 30 g masla

  • Hrsť mandľových lupienkov

Príprava

Pripravíme si okrúhlu formu 26 cm alebo menší obdĺžnikový plech. Zmiešame všetky ingrediencie na kvások a necháme ho asi 10 minút pracovať. Zmiešame všetky ingrediencie na cesto a nakoniec pridáme aj kvások. Ak je potrebné, pridáme ešte trocha múky. Vymiesime vareškou alebo kuchynským robotom.  Cesto zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť.

Medzitým si nakrájame jablká. Pripravíme si aj náplň. Zmiešame mlieko, v ktorom sme rozmiešali puding s kyslou smotanou, cukrom, pridáme aj vajce a kardamón. Nakysnuté cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy na pečenie. Roztiahneme po celej ploche tak, aby bolo skôr tenšie. Necháme ešte chvíľu podkysnúť.

Na cesto naukladáme jablká, zalejeme náplňou a posypeme posýpkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C 25 minút.

Vyhľadať