Kysnutý jablkový závin s Rote Grütze

Recept od Angie Bakes

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

5,0 (60)

Čas prípravy min.

Obtiažnosť

Zloženie

2 kusy menšieho závinu alebo 1 veľký

Na cesto:
•    400 g hladkej múky
•    20 g čerstvého droždia
•    70 g SweetFamily kryštálového cukru
•    250 ml vlažného mlieka
•    60 g rozpusteného masla
•    2 žĺtka
Na plnku:
•    3/4 balíka SweetFamily 1-2-3 Rote Grütze ovocného dezertu
•    200 g mletých orechov
•    1 kg jabĺk
•    2 lyžičky mletej škorice
•    4 lyžice strúhanky

Príprava

Do 1 dl teplého mlieka dáme 1 lyžicu kryštálového cukru a rozmrvíme v ňom droždie. Necháme vykvasiť. Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme kvások a ostatné ingrediencie na cesto a rukou alebo mixérom (s nástavcami na miesenie cesta) vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme ho utierkou a na teplom mieste necháme nakysnúť na dvojnásobok veľkosti. Pripravíme si plnku. Jablká umyjeme, olúpeme a nakrájame na malé kúsky. Polovicu jabĺk dáme do misy spolu s 1-2-3 Rote Grütze ovocným dezertom a rozmixujeme tyčovým mixérom. Pridáme druhú polovicu jabĺk a škoricu a premiešame. Hmota by nemala byť príliš tekutá. Vykysnuté cesto ešte na pracovnej doske trocha premiesime rukou a rozdelíme na 2 polovice. Jednu časť vyvaľkáme na pomúčenej doske do tvaru obdĺžnika, posypeme 2 lyžicami strúhanky a polovicou mletých orechov tak, aby na krajoch ostalo aspoň 2 cm čistého cesta. Napokon nanesieme jablkovú vrstvu. Cesto zrolujeme, konce upevníme. Menší obdĺžnikový hlboký plech vymažeme maslom a roládu do nej uložíme. Necháme odpočívať ešte 10 minút, vrch potrieme mliekom. Rúru zapneme na 180°C a pečieme cca 35 minút. Necháme vychladnúť a potom vyklopíme z plechu. Pri druhom závine postupujeme rovnako.

Tip 2: Ak nemáte malý hlboký obdĺžnikový plech, záviny urobte naraz, zrolujte ako roládu a uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie trošku ďalej od seba.

Vyhľadať