Kysnutý koláč so slivkami a škoricovou posýpkou

Recept od redvelvetcooking

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

4,0 (1)

Čas prípravy min.

Obtiažnosť jednoduchá jednoduchá jednoduchá

Zloženie

veľký plech, do okrúhlej formy polovičnú dávku

Na kysnuté cesto:
450 g hladkej múky
štipka soli
20 g čerstvého droždia
250 ml teplého mlieka
5 PL SweetFamily krupicového cukru
1 vajce + na potretie
Plnka:
cca 400 g čerstvých sliviek
hrsť SweetFamily trstinového cukru
40 g masla
40 g SweetFamily kryštálového cukru
60 g hrubej múky
1 ČL mletej škorice
štipka mletého zázvoru a klinčekov (ak chcete)

Príprava

Pripravíme si cesto - najskôr urobíme kvások, ten pripravíme tak, že do teplého (nie horúceho) mlieka dáme 1 polievkovú lyžicu krupicového cukru a rozmrvíme droždie. Premiešame a necháme na teplom mieste pár minút kysnúť. Kvások je hotový, keď droždie “vypláva” na povrch mlieka. Za ten čas si pripravíme veľkú misu, do ktorej dáme múku, soľ, cukor a vajce. Keď je kvások pripravený, prilejeme ho do zmesi a miesime, kým nevznikne cesto, ktoré sa odlepuje od stien misy, cesto miesime okolo 5-10 minút. Ak sa lepí, pridáme trošku múky. Takto pripravené cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 45 minút, alebo kým nezdvojnásobí svoj objem.
Predhrejeme si rúru na 175°C. Slivky umyjeme a nakrájame – buď na polovice alebo na štvrťky. Pripravíme si posýpku – zmäknuté maslo zmiešame s cukrom a múkou a v rukách spracujeme na posýpku, ak sa príliš lepí pridáme trochu cukru a múky. Nakoniec do nej zapracujeme aj koreniny – škoricu a ak máte chuť aj klinček a mletý zázvor – tie dodajú tú pravú jesennú chuť.
Vykysnuté cesto ešte párkrát premiesime v miske a vyklopíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Cesto na plechu roztlačíme rukami tak, aby malo na celej ploche rovnakú hrúbku. Potom naň poukladáme nakrájané slivky a pokiaľ nie sú veľmi sladké, môžeme posypať hrsťou trstinového cukru. Nakoniec posypeme ešte posýpkou a kraje potrieme vajíčkom.
Pečieme asi 20 minút, kým nemajú okraje zlatú farbu.

Vyhľadať

Poslať recept

Poslať recept