Makovo-čokoládový zapletanec

Recept od Stvory z kuchyne

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

0,0 (0)

Čas prípravy min.

Obtiažnosť

Zloženie

Cesto:
500g hladkej múky
40g roztopeneho masla
300 ml mlieka
1 sáčok sušeného droždia
40g SweetFamily kryštálového cukru
1 vajce + 1 na potretie
40g nemleteho maku
pol lyžičky soli


Plnka:
150g mletého maku
100g nastrúhanej horkej čokolády
100g masla
50g SweetFamily kryštálového cukru

Príprava

Pripravíme si najprv kysnuté cesto. Do misky si nasypeme múku, soľ, sušené droždie, cukor a aj rozšlahané vajíčko. V miske zohrejeme mlieko s rozpusteným maslom, tak aby boli teplé, nie horúce. Pridáme maslo s mliekom do múkovej zmesi a začneme miesiť cesto. Najlepšie ak máte pomocníka robota a miesi za vás. Po dvoch minútach, keď je cesto spojené, prisypeme pomletý mak a miesime ďalších 5 minút. Keď je cesto hotové, vyberieme ho, spravíme z neho guličku a vložíme do vyolejovanej misky. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste 1 a pol hodiny. Keď cesto nakysne, vyberieme ho na dosku a vyvaľkáme z neho obdlžník, nám sa podarilo až na rozmer 55x35cm. Plnku vytvoríme tak, že cukor, maslo a mak vymiesime spolu do mazľavej hmoty. Natrieme na povrch cesta a posypeme nastrúhanou čokoládou. Zavinieme do rolády a na jednom konci uzavrieme a zahneme dole. Roládu ešte môžeme dotvarovať, aby bola všade rovnako hrubá a môžeme ju ešte trošku natiahnuť do dĺžky. Uzavretý koniec si položíme od seba, asi 10 cm od začiatku roládu v strede po celej dĺžke rozrežeme na polovicu. Hore nám teda na spojenom konci drží na úseku 10 cm a potom sa rozdvojuje na dva konáriky. Tie cez seba poprepletáme a na konci spojíme a uzatvoríme. Z tejto rolky spravíme následne veniec, alebo v našom prípade tvar vajca. Preložíme na plech, prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 20 minút. Rúru si zatiaľ necháme vyhrievať na 180 stupňov. Pred pečením potrieme vajíčkom, ak chcete posypte mandľami alebo lieskovcami a pečieme 30 – 40 minút do zlata.

Vyhľadať