Makovo-jablkový koláč

Recept od Danky

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

4,0 (1)

Čas prípravy 60 min.

Obtiažnosť stredná stredná stredná

Zloženie

8 porcií

150g maslo
250g hladká múka
120g SweetFamily práškový cukor
2 ks vanilkový cukor
1ks vajce
3ks jablká
150g mak mletý
1 KL citrónová kôra
200ml mlieko štipka škorice

Príprava

V miske zmiešame maslo, múku, 40g práškového cukru, 1ks vanilkového cukru a vajíčko a spracujeme pokiaľ nám nevznikne jednotné cesto. Rozdelíme si ho na dve časti. Tú väčšiu časť použijeme na spodok koláča. Rozvaľkáme ho a opatrne prenesieme do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej okrúhlej formy (18 - 20 cm). Cestom vyložíme aj bočné steny formy. Pripravíme makovú plnku tak, že zmiešame pomletý mak, 80g práškového cukru, 1 ks vanilkový cukor, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a prilejeme horúce mlieko. Ak sa nám zdá plnka trochu riedka, necháme ju chvíľu na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa prebytočná voda neodparí. Po odstavení z ohňa pridáme nastrúhané jablká, zamiešame a dáme rovnomerne na cesto. Menšiu časť cesta, ktorú sme si odložili bokom, rozvaľkáme a povykrajujeme rôzne tvary, ktoré poukladáme na makovú plnku. Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňoch, kým koláč nechytí hnedastý nádych (zhruba 30 – 40 minút).

Vyhľadať