Makovo-orechová štóla

Recept od Helena

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

0,0 (0)

Čas prípravy 90 minút min.

Obtiažnosť stredná stredná stredná

Zloženie

20 ks

90 g Kryštálový cukor
200 ml vlažné mlieko
100 g rozpustené maslo
2 žĺtka
1 ČL soľ
470 g miešanej ( hladká + polohrubá, dávam tak polovicu jednej aj druhej ) múka
½ kocky droždie
200 g mletý mak
200 ml mlieko
120 g Práškový cukor
10 g maslo
1/2 balíčka Vanilkový cukor
troška nastrúhaná citrónová kôra
180 g mleté orchy
200 ml mlieko
30 g jemná strúhanka
50 g Práškový cukor
1/2 balíčka Vanilkový cukor
troška nastrúhaná citrónová kôra

Príprava

Postup:
Ja cesto robím v pekárničke a to týmto spôsobom:
1. Na dno dáme mierne nakvasené mlieko s droždím, cukrom.
2. Pridáme rozpustené maslo
3. Žĺtky
4. Nasypeme zmes ( hladkej + polohrubej ) múky
5. Soľ
6. Zapneme program "cesto"
7. Spracované cesto rozdelíme na 2 častí.

Kto nemá pekárničku, tak klasickým spôsobom urobiť cesto:
Z rozdrobeného droždia, vlažného mlieka, lyžice cukru, lyžice múky necháme vykysnúť kvások. Do misky vložíme preosiatu múku, cukor, žĺtka, roztopené vlažné maslo a soľ. Pridáme kvások, vymiesime a necháme nakysnúť.

Každý diel rozvaľkáme na pomúčenej doske (odporúčam na pečiacom papieri, za jeho pomoci sa šikovne zvinie a na ňom aj pečie). Potrieme jednu polovicu makovou plnkou a druhú polovicu orechovou plnkou. Cestá z oboch strán zvinieme smerom do stredu, dáme na plech a potrieme rozšľahaným vajcom.

Pečieme pri teplote 180◦C 30-35 minút, plech v strednej polohe, vyhrievanie zhora aj zdola. Odporúčam kontrolovať, lebo každá rúra je iná.

Ešte teplé potrieme tekutým maslom a posypeme práškovým cukrom.

Vyhľadať