Makový koláč zo špaldovej múky

Recept od redvelvetcooking

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

4,0 (2)

Čas prípravy 90 - 120 min.

Obtiažnosť jednoduchá jednoduchá jednoduchá

Zloženie

štvorcová forma 26x26 cm alebo okrúhla

Cesto :
525 g špaldovej múky (alebo hladkej)
115 g SweetFamily krupicového cukru
1 kypriaci prášok
3 žĺtka
300 ml kyslej smotany/jogurtu
Plnka :
1/2 kg mletého maku
3 PL medu
3 bielka
250 - 300 ml teplého mlieka
180 g SweetFamily práškového cukru
1 vanilkový cukor
1 ČL škorice

Príprava

Cesto - zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, žĺtka (bielka odložíme do plnky) a kyslú smotanu. Smotanu pridávame postupne, podľa toho akej je konzistencie. Vypracujeme hladké cesto. Pokiaľ sa trošku lepí, pridáme múku, ak by bolo suché pridáme ešte 1 PL smotany alebo mlieka. Cesto necháme v chladničke oddýchnuť aspoň hodinku.
Plnka - mlieko zohrejeme, zmiešame dokopy mak, cukor, škoricu, postupne prilievame mlieko. Plnka by mala mať polotekutú konzistenciu. Nakoniec primiešame 3 PL medu a bielka - ak chcete, aby bola plnka viac nadýchaná, môžete z nich urobiť sneh, ale nie je to nutné. Cesto si rozdelíme na 2/3 a 1/3. 2/3 cesta vyvaľkáme a vyložíme ním vymastenú a vysypanú formu (pre istotu, ale nemalo by sa prilepiť). Dobrou pomôckou je vyvaľkané cesto navinúť na valček a preniesť do formy tak, aby zakrývalo spodok a aj kraje formy. Plnku nalejeme na cesto. Zvyšnú 1/3 môžeme vyvaľkať a prikryť ňou plnku a následne položiť aj kraje cesta na plnku, alebo tak ako som to urobila ja - po vyliatí plnky na cesto, som kraje položila na plnku a zo zvyšnej 1/3 povykrajovala srdiečka, ktoré som vedľa seba poukladala a vytvorila tak pekný vzor na vrchu koláčika. Potrieme vajcom a pečieme na 175°C asi 20-25 minút, kým nie je koláčik zlatej farby. Ak sa bojíte, že bude zospodu surový, môžete ešte chvíľu piecť prikrytý alobalom. Hotovo!

Vyhľadať

Poslať recept

Poslať recept