Medovníky

Recept od

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

0,0 (0)

Čas prípravy min.

Obtiažnosť

Zloženie

1050 dkg hladkej múky obyčajnej T 650 (izbovej teploty a preosiatej)

450 g Sweet Family práškového cukru  – preosiať

360 g medu

6 celých stredne veľkých vajec

2 lyžičky sódy bikarbóny

4 lyžice medovníkových korení (pomer 4:2:1 škorica-klinčeky-aníz)

 

Príprava

Múku zmiešame s cukrom a sódou a preosiatym korením. Všetko spolu preosejeme a pridáme citrónovú kôru (nemusíme). V strede urobíme jamku, nalejeme tekutý med a rozšľahané vajcia. Cesto dobre vypracujeme a vložíme do pomúčenej nádoby, prikryjeme a na chladnom mieste necháme zrieť najmenej 4 dni. Vyzreté cesto znova premiesime a po častiach vyvaľkáme. Na menšie medovníčky by malo mať vyvaľkané cesto hrúbku 2-3 mm, na väčšie cca 3-5 mm.

Vykrojené medovníčky kladieme na vymastený plech. Pokiaľ ich chceme mať tmavšie, potrieme ich pred pečením rozšľahaným vajcom. Pokiaľ ich chceme svetlejšie, potrieme ich vajcom až po upečení.

Ak chceme cesto nechať odležať dlhšie, musíme ho zabaliť do mikroténového vrecka, vložiť do hrnca a prikryť pokrievkou.

 

Vyhľadať