Mrkvová torta s ricottovým krémom

Recept od Maškrtníci

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

0,0 (0)

Čas prípravy min.

Obtiažnosť

Zloženie

Na korpus (veľkosť formy 16 cm)
5 vajec (oddelené žĺtka od bielkov)
250 g SweetFamily práškového cukru
60 g hladkej múky
300 g mrkvy nastrúhanej na hrubom strúhadle
300 g pomletých alebo podrvených mandlí
kôra z jedného citróna
1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
štipka soli
hrsť sušených brusníc
1-2 PL rumu
jahodový džem

Na krém:
500 g ricotty
250 ml smotany na šľahanie 40% (no minimálne 33%)
200 g práškového cukru SweetFamily (množstvo si prispôsobte vašej chuti)
1 balíček vanilkového cukru
1 polievková lyžica vaječného likéru

Na karamel:
200 g SweetFamily kryštálového cukru
60 g masla
150 ml smotany na šľahanie 33%

Príprava

Žĺtka si vymiešame s cukrom do peny a po lyžičkách ešte prišľaháme 10 polievkových lyžíc horúcej vody a taktiež bielka vyšľaháme na tuhý sneh. Sneh jemne primiešame k žĺtkom. Po častiach primiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva, následne mrkvu, mandle, citrónovú kôru, soľ, rum a nakoniec prihodíme aj brusnice a premiešame. Pripravíme si formu na tortu a formičky na vajíčka vymazané a vysypané múkou. Vylejeme cesto do foriem a formičiek a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C. Tortu pečieme asi 55-60 minút, no vajíčka vyberieme skôr, hneď ako po zapichnutí špáradla ostane špáradlo suché. Záleží na veľkosti formičiek. Keď je všetko dopečené a korpus narástol až nad okraje formy, tak formu aj s korpusom zaťažíme napríklad doskou na krájanie a necháme tak vychladnúť, získate krásny rovný povrch, to isté spravíme aj s upečenými vajíčkami. Keď je cesto vychladnuté tak vajíčka pekne zrežeme podľa formy, aby boli polovičky pekne rovné. Korpus si narežeme na tri časti a každú z nich potrieme džemom (ja som použila domáci od starej mamy aj s kúskami jahôd). Na krém si zmiešame všetky ingrediencie v miske a vyšľaháme. Dáme aspoň na hodinku stuhnúť do chladničky. Následne si krémom naplníme cukrárske vrecko a na korpusy nanesieme vrstvu krému. Upečené polovičky vajíčok jemne zrežeme dolu, aby pekne na torte stáli a následne ich celé potrieme ricottovým krémom, "zlepíme" k sebe a tortu aj vajíčka dáme ešte stuhnúť do chladničky. Keď je torta stuhnutá jemne ju potrieme aj zvonka krémom a pekne zarovnáme. Vajíčka potiahneme bielou poťahovou hmotou, ja som použila K2 a namaľujeme potravinárskymi farbami (gélovými, práškovými...), fantázii sa medze nekladú :) Pripravíme si karamel a to tak, že dáme cukor na panvičke na strednom plameni zohrievať a zatiaľ si vedľa v kastróliku zahrejeme smotanu, ale len veľmi jemne, tak na teplotu tela. Kým sa cukor rozpúšťa, nemiešame ho! Necháme ho len tak voľne rozpúšťať sa a keď je rozpustený, primiešame maslo a potom smotanu. Všetko rozmiešame a necháme úplne vychladnúť. Keď je už karamel celkom vychladnutý, tak ho nalejeme na tortu a necháme voľne stiecť. Navrch poukladáme namaľované vajíčka a dekorujeme, ako chceme:) 

Vyhľadať