Mrkvový koláč v karamelovom hniezde

Recept od Smoliak.sk

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

0,0 (0)

Čas prípravy min.

Obtiažnosť

Zloženie

4 porcie

Korpus (4 porcie):
140g hladkej celozrnnej múky
1 ČL kypriaceho prášku
1PL perníkového korenia
112g SweetFamily trstinového cukru
90 ml olivového alebo kokosového oleja
100g pomletých vlašských orechov
90g nasekaných brusníc
250g nastrúhanej mrkvy
Pomarančový krém:
250g mascarpone
100g SweetFamily práškového cukru
1PL pomarančovej šťavy
pomarančová kôra
Karamelové hniezda:
100g SweetFamily kryštálového cukru

Príprava

Mini tortička: Predhrejte si rúru na 180°C a dopredu si vymastite maslom zapekacie nádobky. Rozmixujte si vajcia, cukor a olej do penistej konzistencie. Následne pridajte múku, prášok do pečiva, korenie a mleté orechy. Po vymiešaní mixérom dosypte nadrobno nasekané brusnite a domiešajte lyžicou. Vytvoreným cestom naplňte misky a pečte po dobu 45-60 min. Výsledný čas závisí od typu rúry a preto odporúčam priebežne sledovať korpus starou dobrou špajdlou. Takto upečené cesto pred samotným dozdobením nezabudnite nechať vychladnúť.Vychladené mascarpone rozmixujte s cukrom, pomarančovou kôrou a 1 PL pomarančovej šťavy. Potom ho nechajte vychladiť na ďalších min. 20 min. v chladničke. Upečené a vychladené mini korpusy rozrežte na 2 polovice a odrežte prečnievajúcu vrchnú časť, aby ste si takto vytvorili pekné kruhovité tvary. Na polovicu rozkrojené korpusy naplňte v stednej časti hrubou vrstvou krému. Následne tieto koláčiky potrite veľmi tenkou vrstvou po okrajoch a dajte zachladiť do chladničky na 10-15 min.. Tak sa vám krém pekne vpije do korpusu a vytvorí tak super základ pred finálnym potieraním. Tip: Po finálnom potretí poslednou vrstvou krému môžete minikoláčiky dozdobiť vlašskými orechami. Karamelové hniezdo: Nechajte si na ohni roztopiť cca 100g cukru, ktorý následne lyžicou vylievajte do kruhových tvarov na pečiaci papier. Karamelové mrkvičky: Podobne ako pri hniezdach si roztopte dostatočné množstvo cukru podľa veľkostí mrkvičiek, ktoré plánujete vyrábať. Odporúčam to robiť na 2 etapy, kde si najprv vytvoríte telá a v druhom kole vňať. Čokoládové vajíčka: V rovnakom momente si roztopne vo vodnom kúpeli Tmavú a bielu čokoládu v pomere 2:1. Na pripravený pečiaci papier si vylejte najprv tmavú čokoládu, ktorú pomocou “špachtly” rovnomerne rozotrite. Následne pomocou lyžice vytvorte vlnkovité tvary s bielou čokoládou, ktorú následne rozťahajte pomocou špajdly. Stuhnutú čokoládu stačí vykrojiť vhodným vykrajovátkom (bez nahriatia).

Vyhľadať