Orechové Osiaky

Recept od Maťky

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

5,0 (1)

Čas prípravy 90 min.

Obtiažnosť stredná stredná stredná

Zloženie

cca 25 kusov

Cesto:

3ks žĺtka z vajec veľkosti L
štipka soli
21g droždie
lyžica SweetFamily kryštálový cukor
250g  maslo
2 lyžičky škorice
250g  SweetFamily kryštálový cukor
600g  polohrubej múky
250g  namletých orechov
1 lyžica slnečnicového oleja
6dl vlažného mlieka
2 sáčky vanilkového cukru

Príprava

Zmiešame 2 dl mlieka, rozdrobené kvasnice a lyžicu cukru a necháme kvások 5 minút odstáť. Do múky prilejeme rozmiešanú zmes žĺtkov a 2 dl mlieka, soľ a potom pridáme kvások. Cesto vypracujeme a uložíme do misky „rýchlokysky“ alebo do obyčajnej misky, najlepšie vložiť pod perinu (ak máte doma pekárničku, nechajte cesto spracovať a vykysnúť v nej). Necháme kysnúť asi 30 minút na teplom mieste. Zatiaľ si zmiešame 150g zmäknutého masla, 100g cukru a škoricu na plnku. Keď cesto vykysne, na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku cca 1,2 cm a potrieme škoricovým maslom asi 1,5 cm od okrajov. Posypeme namletými orechami,150g cukru a zatočíme opatrne do závinu. Ostrým nožom krájame na asi 3 cm široké slimáky. Poukladáme ich na plech potretý maslom alebo olejom tou slimákovou časťou navrch. Roztopíme 100 g masla s olejom a touto zmesou osiaky poukladané na plechu ponatierame zo všetkých bočných strán...vďaka tomu sa nám po upečení budú od seba pekne oddeľovať a neprichytia sa ani na strany plechu. Osiaky pečieme pri 100 stupňov 5 minút, aby nakysli ešte viac a potom teplotu zvýšime na 180 stupňov a pečieme asi 25 minút aby boli krásnej zlatohnedej farby. Vyberieme z rúry a každý osiak polejeme 1 polievkovou lyžicou horúceho mlieka, v ktorom sme rozpustili vanilkový cukor (2dcl vlažného mlieka + 2 sáčky vanilkového cukru) a vložíme ešte na 5 minút do ešte stále vyhriatej, ale už vypnutej rúry. 

Vyhľadať