"Oriešky" plnené vanilkovým krémom

Recept od Maťky

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

4,5 (4)

Čas prípravy 40 minút min.

Obtiažnosť stredná stredná stredná

Zloženie

50ks

Cesto:
150 g hladkej múky
150 g hrubej múky
100g SweetFamily práškového cukru
150 g pravého masla izbovej teploty (nie margarín!)
125 g mletých vlašských orechov
1 celé menšie vajce
Krém:
2 celé väčšie vajcia
100 g SweetFamily kryštálového cukru
1 vanilkový cukor (tj. 20 g)
100 g pravého masla izbovej teploty
Ostatné:
50 ks formičiek na pečenie orechov (cesto je pre 50 ks plnených oriešok)
maslo na vymazávanie formičiek (cca 50 g)
polohrubá múka na vysypanie vymastených formičiek
práškový cukor zmiešaný s vanilkovým na posypanie

Príprava

Všetky suroviny potrebné na vypracovanie orechového cesta zmiešame vo väčšej miske a rukami poriadne prehnietime. Nie je ho potrebné nechať odležať v chlade, lebo sa pečie vo formičkách, čiže sa neroztečie. Každú formičku vymastíme maslom a vysypeme múkou. Na toto množstvo cesta je potrebných 50 ks formičiek, ktoré naplníte dvakrát, čiže budeme mať 100 ks polovičiek a 50 ks naplnených orieškov . Keď povyklápame prvých 50 ks upečených orechov, ďalšie vymastenie formičky už potrebné nie je, stačí ju znovu ponoriť do múky a znovu naplniť cestom. Formičky naplníme cestom (nie úplne po okraj, lebo cesto sa nám trochu nafúkne). Formičky plníme tak, aby mali akoby jamku v strede...tú vyplníte potom krémom. Pečieme pri 170 stupňoch asi 10-15 minút. Čas, ktorý uvádzame, prosím berte veľmi orientačne, keďže každá rúra pečie úplne inak...treba na ne dávať pozor, aby sa nespálili. Oriešky opatrne vyklopíme do dlane ešte za tepla. Pripravíme si krém. Vajcia so všetkým cukrom šľaháme nad parou metličkou (buď ručne alebo šľahačom na najnižších otáčkach) do zhustnutia (približne 10 minút). Hustota by mala byť asi ako uvarený puding. Necháme vychladnúť, ešte to zhustne na taký akoby ťahavý karamel...potom do krému zamiešame zmäknuté maslo (tiež buď ručne alebo šľahačom).
Potom naplníme krém medzi  polovičky orieškov a prilepíme. Netreba ho dávať veľa, má výraznú chuť - iba toľko aby tie dve polovičky držali. Na záver oriešky obalíme v cukre alebo len tak posypeme cez sitko.

Vyhľadať