Sladké pletenky

Recept od redvelvetcooking

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

5,0 (1)

Čas prípravy 1 hodina kysnutie + 30 min. pečenie min.

Obtiažnosť stredná stredná stredná

Zloženie

jedná veľká / 3 malé

1/2 hrnčeka teplého mlieka
1 vrecúško sušeného droždia
450 g hladkej múky
140 g SweetFamily krupicového cukru
1 vajce
70 g roztopeného masla
štipka soli
1/2 lyžičky škorice
1/2 lyžičky mletého zázvoru
mak a SweetFamily hnedý cukor na posypanie
vajíčko na potretie

Príprava

V miske zmiešame múku, cukor, droždie, soľ, škoricu a zázvor. Maslo si roztopíme a necháme trochu vychladnúť. Tak isto zohrejeme aj mlieko, aby bolo teplé, nie horúce. Do suchej zmesi pridáme vajíčko a mlieko, poriadne zamiesime a pridáme aj maslo. Cesto miesime niekoľko minút, kým nie je vláčne a neodlepuje sa od stien misky. Posypeme trochou múky a necháme kysnúť na teplom mieste približne hodinku. Teraz záleží na vás, či urobíte jednu veľkú pletenku, alebo niekoľko menších. My sme urobili tri - cesto rozdelíme na tri rovnaké časti.
Každú časť rozdelíme na štyri časti - dve väčšie a dve menšie. Z dvoch väčších bude spodná časť - urobíme dva šúľky hrubé približne ako palec a zapletieme ich dokopy. To celé ešte zatočíme do kruhu. S dvoma menšími časťami cesta urobíme to isté, a položíme ich na vrch.
Pletenky necháme na plechu ešte kysnúť aspoň 15 minút. Potom potrieme vajíčkom, posypeme cukrom a makom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C kým nie sú z vrchu zlaté. Pokiaľ do nich pichnete špajľou a ešte sú lepkavé, stačí ich prikryť alobalom a piecť ďalej. Pre istotu ich však častejšie kontrolujeme, aby sa nepresušili. Výborné sú samé, ale aj s maslom.

Vyhľadať