Tsoureki

Recept od Coolinári

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

0,0 (0)

Čas prípravy min.

Obtiažnosť

Zloženie

(24 cm forma na pečenie):
260 g hladkej múky
11 g sušeného droždia
štipka soli
70 ml mlieka
1 vajce
40 g SweetFamily krupicového cukru
kôra z jedného chemicky neošetreného pomaranča
1 lyžičku kardamónu
40 g masla izbovej teploty
30 ml vlažnej vody
3 farbené vajíčka

Príprava

Pripravte si kuchynský robot s hákom na miesenie kysnutého cesta. Múku, droždie a štipku soli v ňom jemne premiešajte. Postupne pridávajte mlieko, vajce, cukor, pomarančovú kôru, kardamón a vodu. Na záver pridajte maslo a nechajte cesto miesiť približne 5 minút, kým je úplne hladké. V prípade, že kuchynský robot nemáte, mieste cesto ručne. Hladké, vymiesené cesto preložte do maslom vymastenej misy a prikryte potravinovou fóliou, aby do vnútra neprenikal vzduch. Ja misu ešte prikrývam textilnou utierkou. Nechajte kysnúť 50 minút až 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Medzitým uvarte a nafarbite 3 vajíčka. Ja používam šupky z červenej cibule, môžete však použiť červené farbivo. Vajíčka nechajte uschnúť a ochladnúť. V koláči nebudú určené na konzumáciu, iba na ozdobu. Vykysnuté cesto rozdeľte na tri rovnaké časti a tie ušúľajte na dĺžku 40 – 45 cm. Spolu ich posplietajte do vrkoča. Začnite však od stredu, pokračujte do konca a opäť z opačnej strany zapleťte vrkoč do konca. Konce narežte, vytvorte kruh a prstami zlepte. Preložte veniec do tortovej formy s priemerom 24 cm, vyloženej papierom na pečenie a nechajte prikryté ešte 20 minút podrásť. Rúru predhrejte na 180 stupňov, uvarené a zafarbené vajíčka vtlačte do venca, cesto potrite rozšľahaným vajíčkom s mliekom. Pečte približne 30 minút do zlata. Po vytiahnutí nechajte koláč vychladnúť na mriežke a podávajte. Tsoureki najlepšie chutí čerstvý.

Vyhľadať