Veľkonočné mrkvové vajíčka v horkej čokoláde

Recept od redvelvetcooking

Hodnotiť recept

Odovzdajte Vaše hodnotenie receptu hodnotiť

Vaše hodnotenie

uložiť

Ďakujeme! Ohodnotili ste recept.

Tento recept ste už hodnotili.

0,0 (0)

Čas prípravy min.

Obtiažnosť

Zloženie

približne 20-25 vajíčok

(korpus do 18cm formy, približne na 20-25 vajíčok)
Korpus:
210g hladkej múky
200g SweetFamily práškového cukru
1/2 kypriaceho prášku
120g najemno nastrúhanej mrkvy
3 PL kyslej smotany alebo zákysu
3 vajcia
Krém:
200g krémového syra alebo smotanovej nátierky (napr. Lučina, alebo niečo podobné)
4 PL SweetFamily práškového cukru
kôra z celého citróna
Poleva:
200g kvalitnej horkej čokolády
1 PL rastlinného oleja
ozdoby na posypanie alebo jedlé farby
špajle, polystyrén na zapichovanie

Príprava

Zapneme rúru na 170°C. Mixérom vymiešame žĺtka s cukrom do peny. Pridáme kyslú smotanu a  mrkvu a postupne po menších dávkach aj múku s kypriacim práškom. Nakoniec vyšľaháme bielka a pomaly ich zapracujeme do cesta. Zmes vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom cca 18cm. Keďže po upečení korpus aj tak rozmrvíme, pokojne použite aj väčšiu formu, skráti sa tak doba pečenia. Ak by ste chceli robiť klasickú tortičku, tak forma s priemerom 18cm je na toto množstvo akurát. Dáme piecť približne na 40 minút, no priebežne kontrolujeme. Po upečení necháme korpus vychladnúť. Do veľkej misky ho rozmrvíme a pridáme 200g krémového syra, kôru z citróna a cukor. Pokojne dajte cukru viac/menej, podľa vašej chuti. Rukami premiešame tak, aby nám vznikla zmes, ktorá sa dá ľahko tvarovať. Ak by bola príliš drobivá a suchá môžeme pridať trochu kyslej smotany, alebo citrónovej šťavy či ríbezľového džemu (niekedy je korpus suchší, závisí to aj od mrkvy alebo dĺžky pečenia). Keď má dobrú konzistenciu vymodelujeme vajíčka, dôležité je, aby neboli príliš veľké a špajľa ich udržala. Vymodelované vajíčka dáme do chladničky aspoň na pol hodinu, až hodinu. Potom do nich pozapichujeme špajle. Dávme pozor aby bola špajľa zapichnutá čo najhlbšie, no zároveň neprepichla druhú stranu - zapichujeme cca do 2/3 vajíčka. Potom dáme späť do chladničky približne na dve hodinky. Pred namáčaním do polevy môžeme dať na pol hodinku do mrazničky, aby pri namáčaní čokoláda čo najrýchlejšie na vajíčku zatuhla.V miske alebo väčšom pohári si roztopíme čokoládu. Najlepšie je, keď je roztopená čokoláda v nádobe s menším priemerom, tak má väčšiu "hĺbku" a vajíčka sa lepšie namáčajú. Po roztopení do čokolády pridáme ešte 1 pl rastlinného oleja, vďaka ktorému bude trošku tekutejšia a vajíčka sa budú lepšie obaľovať. No a nakoniec obaľujeme - pokiaľ je špajľa dobre zapichnutá vo vajíčku,  bude dobre držať. Vajíčko ponoríme do čokolády, necháme pár sekúnd odkvapkať a potom zapichneme napríklad do polystyrénu. Vďaka tomu, že bolo vajíčko v mrazničke alebo chladničke, je dostatočne studené , aby čokolády rýchlo zatuhla a nekvapkala. Ozdobami vajíčka posypávame ešte kým sú mokré. Ja som okrem toho ešte na ozdobu použila jedlú zlatú práškovú farbu, ktorú som zmiešala s kvapkou alkoholu a maľovala zatuhnuté vajíčka tenkým štetcom.

Vyhľadať

Poslať recept

Poslať recept