Makový koláč zo špaldovej múky

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Ingrediencie

  • štvorcová forma 26×26 cm (alebo okrúhla)

Plnka:

  • 500g mletého maku
  • 180g SweetFamily práškového cukru
  • 250-300ml teplého mlieka
  • 1ČL škorice
  • 3PL medu
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 bielka

Cesto:

  • 525g špaldovej múky (alebo hladkej)
  • 115g SweetFamily krupicového cukru
  • 300ml kyslej smotany/jogurtu
  • 1 kypriaci prášok
  • 3 žĺtka

Postup

Na cesto zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, žĺtka (bielka odložíme do plnky) a kyslú smotanu. Smotanu pridávame postupne, podľa toho akej je konzistencie. Vypracujeme hladké cesto. Pokiaľ sa trošku lepí, pridáme múku, ak by bolo suché pridáme ešte 1 PL smotany alebo mlieka. Cesto necháme v chladničke oddýchnuť aspoň hodinku.

Na plnku zohrejeme mlieko, zmiešame dokopy mak, cukor, škoricu, postupne prilievame mlieko. Plnka by mala mať polotekutú konzistenciu. Nakoniec primiešame 3 PL medu a bielka – ak chcete, aby bola plnka viac nadýchaná, môžete z nich urobiť sneh, ale nie je to nutné.

Cesto si rozdelíme na 2/3 a 1/3. 2/3 cesta vyvaľkáme a vyložíme ním vymastenú a vysypanú formu (pre istotu, ale nemalo by sa prilepiť). Dobrou pomôckou je vyvaľkané cesto navinúť na valček a preniesť do formy tak, aby zakrývalo spodok a aj kraje formy. Plnku nalejeme na cesto.

Zvyšnú 1/3 môžeme vyvaľkať a prikryť ňou plnku a následne položiť aj kraje cesta na plnku, alebo tak ako som to urobila ja – po vyliati plnky na cesto, som kraje položila na plnku a zo zvyšnej 1/3 povykrajovala srdiečka, ktoré som vedľa seba poukladala a vytvorila tak pekný vzor na vrchu koláčika. Potrieme vajcom a pečieme na 175°C asi 20-25 minút, kým nie je koláčik zlatej farby. Ak sa bojíte, že bude zospodu surový, môžete ešte chvíľu piecť prikrytý alobalom. Hotovo !

Zdieľať

Vložiť komentár