Ako sa starať o kuchynské náčinie – manuál šetrného čistenia

Tí, ktorí v kuchyni s radosťou trávia množstvo času, vedia, aké dôležité je starať sa o kuchynské nástroje. Obzvlášť pri pečení je podstatné používať správne typy plechov a pomôcok, ktoré nám čarovanie v kuchyni uľahčia. Dôležité je však pristupovať k nim šetrne, aby vydržali slúžiť čo najdlhšie. Pozrite sa s nami na zopár praktických tipov. Samotný výsledok vás prekvapí.

Jeden plech nestačí

Ak ide o plechy alebo iné kuchynské náradie, vyberáme si radi podľa kvality. Plechy by mali vydržať ideálne roky, aby  sme zakaždým nemuseli kupovať nové. Škvrnitý plech nemusí byť automaticky vnímaný negatívne, práve naopak, je dôkazom častého používania. Niekedy však nadíde moment, kedy by sme chceli mať plech ako nový. Ako však docieliť to, aby opäť zažiaril a nemuseli sme investovať do kúpy nového?

V boji s mastnotou a špinou používame častokrát zaužívané metódy. Nikto nechce v kuchyni stráviť hodiny drhnutím plechov, najmä počas sviatočného obdobia. Pri odstraňovaní nečistôt sa vo väčšine prípadov spoliehame len na špongiu a saponát. Je pravdou, že organické rozpúšťadlá sú v boji proti mastnote účinné, nezaberú však vždy stopercentne. Aj keď sú mnohé dnešné saponáty vyrábané s ohľadom na životné prostredie, možno by nám nezišlo na um, že väčšinu účinných prostriedkov máme na poličkách našich kuchynských liniek.

Zázrak menom sóda bikarbóna

Akýkoľvek druh plechu použijete, bude vždy potrebné ho vyčistiť. Hliník a teflón sa budú správať inak než silikón, zatiaľ čo menšie plechy si nebudú vyžadovať extrémnu údržbu. V nasledujúcich riadkoch vám ponúkame niekoľko tipov: odskúšané boli najmä na hliníkových a teflónových plechoch, a väčšinu použitých vecí máte určite doma aj vy.

  • Ak ide o hliníkové plechy, mastnota sa na ne chytá ako magnet. Zaschnuté zvyšky od pečenia či olejové škvrny nepotešia nikoho. Ako ich odstrániť? Prvým tipom je použitie obyčajnej sódy bikarbóny. Špinavý plech po vytiahnutí z rúry najskôr opláchnite vodou. Potom naň nasypte rovnomerné množstvo sódy bikarbóny a zalejte takým množstvom vody, aby sa vám vytvorila hustá pasta. Skrčte kúsok alobalu, ktorý použijete ako špongiu. Čistenie touto metódou trvá väčšinou 10 až 15 minút a je vhodné najmä vtedy, ak sa na plechu nachádzajú väčšie kúsky špiny. Menšie kúsky dôkladne nevyčistíte, aj keď je možné alobal tvarovať tak, aby sa dostal do všetkých kútov. Po vyčistení plech prepláchnite saponátovou vodou.
  • Ďalšia metóda kombinuje čosi z alchýmie; už naše staré mamy poznali silu octu a sódy bikarbóny. Postup je podobný ako pri prvej metóde: zo sódy bikarbóny a octu si vytvorte pastu a naneste ju na celú plochu plechu. Nechajte pôsobiť 30 minút. Potom plech vyčistite mokrou špongiou a opláchnite teplou saponátovou vodou. Tento spôsob si vyžaduje silnejšie drhnutie, avšak sóda bikarbóna a ocot sú efektívne v odstraňovaní menších a mastnejších škvŕn.

Vínny kameň (nie)len na pečenie?

Väčšinou sa používa pri pečení (najmä ak ide o bezfosfátové kypriace prášky), prípadne ako stabilizátor pri šľahaní bielkov na sneh. Aj napriek výborným výsledkom v pečení má vínny kameň rovnako pozoruhodné výsledky pri čistení. Dnes je už ľahko dostupný, dá sa kúpiť v potravinách či na internete. Ako ho teda použiť pri čistení? Na plech stačí naniesť dostatočné množstvo vínneho kameňa a pokvapkať ho octom. Najlepšie sa toto čistenie hodí po večernom pečení: pôsobenie octu a vínneho kameňa si vyžaduje minimálne osem hodín. Po ôsmich hodinách (ideálne ráno) stačí plech vydrhnúť špongiou a saponátovou vodou. Vínny kameň a ocot v tomto prípade účinkujú dokonale a vy sa nemusíte pri čistení plechu namáhať. V zásade tu však platí, že čím dlhšie necháme vínny kameň s octom pôsobiť, tým lepšie výsledky dosiahneme.

Pomoc z lekárničky

Peroxid vodíka máme uskladnený väčšinou v lekárničkách a obraciame sa naň najmä pri úrazoch. Okrem toho, že dokáže dezinfikovať, je takisto skvelým pomocníkom pri čistení plechov (najmä ak ide o hliník a teflón). Metóda čistenia je podobná ako pri vínnom kameni a octe: tiež sa používa sóda bikarbóna. Aj pri tomto type čistenia na plech rovnomerne naneste sódu bikarbónu a následne nasprejujte peroxidom vodíka. Výsledky však nečakajte hneď. Je totiž potrebné, aby peroxid a sóda bikarbóna účinkovali niekoľko hodín (najlepšie cez noc). Na ďalší deň ráno špinu zoškrabte umelohmotnou škrabkou a plech dôkladne opláchnite v saponátovej vode.

(Bez)problémový silikón

Silikónové formy sa správajú inak ako hliník alebo teflón. Výrobcovia silikónových pomôcok mnohokrát zaručujú, že formu nemusíte potrieť olejom. Napriek tomu sa ich čisteniu a údržbe nevyhnete. Keďže sú ohybné, špina sa ľahko môže dostať do každého kúta či záhybu. Vzhľadom na materiál na ich čistenie nepotrebujete žiadne agresívne prostriedky: väčšinou funguje horúca voda a saponát.

  • V tomto prípade platí, že silikón je potrebné vymočiť vo veľmi horúcej vode. Ak tento spôsob nezaberie (najmä pri bábovkových formách a muffinových košíčkoch), môžete použitú formu dať ešte na 10 minút do rúry pri teplote 180 °C. Väčšie kúsky špiny sa tak zapečú a zároveň spevnia a vy ich ľahšie odstránite. Potom formu stačí premyť saponátovou vodou.
  • Na problematickejšie miesta je vhodné takisto použiť pastu zo sódy bikarbóny a vody. Silikón sa neodporúča umývať hrubou stranou špongie či škrabkou, keďže samotná forma sa môže poškodiť a počas pečenia z nej preto odpadávajú kúsky silikónu. Takisto nie je vhodné a odporúčané používať oleje v sprejoch, pretože zvyšujú mastnotu samotného silikónu.

Nerozluční kamaráti: cukrárenské vrecká a špičky

Mnohí z nás sa už stretli s dilemou, ako vyčistiť cukrárske vrecká. Pravdou je, že pri jednorazových cukrárskych vreckách sa čistením ich kvalita znižuje a častokrát sa trhajú. Ďalším problémom je, že nie sú vôbec šetrné voči životnému prostrediu. Možným riešením by preto boli znovupoužiteľné vrecká (napr. plátenné), ktoré sa v dnešnej dobe vyrábajú z ekologicky rozložiteľných materiálov a po čistení im neubúda na kvalite.

Čistenie vreciek a špičiek nie je žiadna veda:

  • Problémom častokrát môže byť zaschnutý krém. Umývačka riadu v tomto prípade nie je vždy vhodným prvotným riešením.
  • Pri špičkách stačí napustiť misku horúcou vodou, pridať malé množstvo saponátu a špičky v tejto zmesi vymočiť na pár minút. Potom pod prúdom tečúcej vody odstrániť všetky zvyšky krému – tlak vody v tomto prípade pôsobí na špičku a dostane sa všade.
  • Podobným spôsobom môžeme vyčistiť aj vrecúško. Po takomto čistení je vhodné špičky spolu s vrecúškom vložiť do umývačky riadu.

Praktické rady na záver:

  • Čo sa týka malých foriem (ako napr. tartaletkové, formičky na oriešky či rožteky), tie sa prácne umývať nemusia. Aj v tomto prípade sa môžete spoľahnúť na silu sódy bikarbóny a formičky vyvariť vo vode s jej dostatočným množstvom. Vyskúšať môžete aj trik s kypriacim práškom. Formičky nechajte zovrieť vo veľkom hrnci. Do vriacej vody pridajte aspoň 2 vrecká kypriaceho prášku, následne plameň vypnite a formičky nechajte cez noc v tej istej vode odstáť. Ráno už postačí, ak ich premyjete pod tečúcou vodou.
  • Ak ide o čistenie potravinárskej farby či trblietok, tu funguje pasta namiešaná z malého množstva soli a octu. Takto vyrobenú pastu naneste na problematické miesta. Nechajte pár minút pôsobiť, potom plech alebo formičku prejdite malou zubnou kefkou s jemnými štetinkami. A zázrak je na svete. 
  • Aby ste čo najviac šetrili svoje ruky, ak vám to recept povolí, snažte sa pri pečení používať papier na pečenie. Ten vo väčšine prípadov zachytí nečistoty a ľahko ho po použití vyhodíte. Následne stačí plech už len premyť saponátovou vodou. 
  • Nádoby a náčinie, ktoré ste používali pri výrobe krému, vždy namočte do vody, ideálne aj s kvapkou saponátu. Vyhnete sa tak zaschnutiu krému, ktorý sa čistí ťažšie. 
  • Ak si všimnete, že vaše plechy a formy na pečenie sú už značne opotrebované, olupujú sa alebo nedržia tvar, je čas vymeniť ich za novšie. Staré hneď vyhadzovať nemusíte, skúste im vdýchnuť druhý život napríklad v záhrade, kde do nich nasadíte rastlinky, bylinky či kvety. Fantázii sa medze nekladú. 

Milí čitatelia, máte svoje overené triky a tipy, ako si uľahčiť chvíľky v kuchyni? Dajte nám vedieť, vopred sa na všetky vaše rady tešíme. Možno aj vďaka vám budú mať ostatní viac času na kávu a koláčik. 🙂

Zdieľať

Vložiť komentár