Ako sa to robí – Snehové či kokosové pusinky

Mnohí z nás majú radi zimu práve vďaka snehu. Keď nie je taký krehký a mokrý, deti sa tešia a vedia si z neho postaviť snehuliaka či poriadne sa vysánkovať. My však nebudeme hovoriť o takomto snehu. Ale o snehu, ktorý gazdinky vedia vykúzliť pri pečení, a výsledkom sú snehové pusinky, snehové linecké venčeky, parížske rožky, kokosky, makronky či Pavlova torta.

Vyšľaháme si cukor s bielkami nad parou

Takto nejako sa začína väčšina receptov na snehové koláče alebo pečivo. Odhryznúť si zo snehovej časti a pocítiť to zaprskanie koláčika. Aj kvôli tomu mnohí milujú toto snehové pečivo a radi si ho doma pripravia. Nie vždy sa snehová hmota musí podariť, existuje však niekoľko receptov, ako dosiahnuť krásny biely výsledok, ktorý bude stáť za to.

Pripravte si pusinky aj vy doma

Tak ako sme to naznačili už vyššie, hlavnými prísadami na prípravu snehového pečiva či koláčika sú cukor a vajcia. Postup je vcelku jednoduchý. Vo vodnom kúpeli si vyšľaháte 350 g cukru a 5 bielkov na tuhý sneh.

Základom sladkých pusiniek je dobre vyšľahaný bielkový sneh. (zdroj: www.istock.com)

Potrebovať budete aj cukrárske vrecko, ktoré potom naplníte snehom a na plechu vyloženom papierom na pečenie vytvarujete 35-40 pusiniek. Následne stačí, ak pusinky vložíte do predhriatej rúry a sušíte. Sušenie prebieha pri teplote v rozmedzí 90 °C – 100 °C.

Po chutných pusinkách sa len tak zapráši. (zdroj: www.istock.com)

Teraz si oddýchnete ? Sušenie totiž trvá 1 hodinu. Po hodine rúru vypnite, otvorte a nechajte pusinky dosušiť ešte asi 15 minút. Existujú aj plnené pusinky, naplniť si ich môžete napríklad vanilkovým krémom.

Kokosové pusinky

Okrem snehových pusiniek si doma môžete pripraviť aj kokosové. Postup je rovnaký ako pri snehových, avšak do peny primiešate aj kokos (množstvo podľa receptu). Kokosové či snehové pusinky vám osladia deň, niekedy aj celé Vianoce.

Ako skladovať pusinky, aby vydržali čo najdlhšie

Pri koláčoch s čokoládou, čokoládových roládach a pod. platí zásada uložiť ich do chladničky, pri pusinkách je to naopak. Do chladničky ich určite nedávajte. Naopak, najdlhšie vám vydržia, ak sú na chladnom a suchom mieste. Okrem toho, že chladnička nie je vhodná, ani plastové či plechové nádoby nie sú pre pusinky to pravé orechové. Papierové vrecká a krabice sú pre skladovanie tohto druhu pečiva ideálne.

Pusinky ako božtek na váš noštek. (zdroj: www.pixabay.com)

Orechové pusinky vám zaberú menej času

Pre milovníkov orechov sú tu aj orechové pusinky. Do vyšľahanej bielkovej peny, ktorá je vychladnutá, pridáte pomleté orechy, pridať môžete aj mandle. Na plech vystlaný papierom na pečenie lyžicou ukladajte menšie kôpky, pokúste sa vyformovať pusinky.

Plech dáte do rúry, kde ich sušíte tak, ako pri klasických pusinkách. Avšak pri orechových je doba sušenia podstatne kratšia ako pri snehových. Orechové pusinky sa totiž sušia 10-15 minút. Naraz môžete sušiť aj dva plechy, ušetríte si tak čas. Sušiť ich netreba dlho, aby ostali vo vnútri šťavnaté.

Tak ako pri orechových, aj pri snehových a kokosových pusinkách si ich môžete skrášliť. Ozdobte ich pomletými alebo nasekanými orieškami, cukrárskymi perličkami alebo ich namočte v roztopenej čokoláde. Mňam.

Linecké rožky so snehom

Zo snehového cesta si v kuchyni nevykúzlite len pusinky, ale aj také linecké pečivo si viete snehom ozdobiť. Postup je jednoduchý. Upečiete si linecké pečivo, povykrajujete kolieska, zapečiete a navrch nanášate pomocou cukrárskeho vrecka sneh.

Aj obľúbené parížske rožky sa pripravujú zo snehového cesta. Pri tomto recepte bielky s cukrom šľaháte nad parou to tuhého snehu. Toto môže trvať dlhšie, pri šľahaní platí, čím dlhšie tým lepšie. Minimálne šľahajte aspoň 10 minút. Pri lineckých rožkoch začínajte šľahať za studena, neskôr uberte teplo, primiešajte orechy a múku. Pripravenú hmotu dáte do ozdobného vrecka a na plech (s pomocou vašej fantázie) tvarujete rožky.

Potom si pripravíte krém zo žĺtkov, vajíčok a práškového cukru, ktoré šľaháte nad parou. Primieša sa kakao a hmota sa necháva vychladnúť. Potom sa primieša maslo a zdobiacim vrecúškom sa strieka na rožky. Navrch sa už len roztopí čokoláda.

Pusinky či pečivo zo snehového cesta si mnohé gazdinky pripravujú v kuchyni najmä v situáciách, keď z pečenia ostávajú nevyužité bielky. Môžete to teda využiť najbližšie aj vy. Netreba zúfať, treba sa vrhnúť na pečenie pusiniek.

Zdieľať

Vložiť komentár