Ako si upiecť netradičné Vianoce

Vianoce sú pre väčšinu z nás obdobím, kedy máme možnosť zísť sa spoločne v kruhu rodiny za jedným stolom, ktorý je plný klasických dobrôt. S týmto sviatkom sa zvykne spájať slovo, ktoré ho vystihuje: pôžitkárstvo. Aj keď je pre mnohých príprava vianočných chodov viac stresom než pôžitkom, tento manuál poslúži ako skvelá inšpirácia na ich zvládnutie. Na svoje si prídu tí, ktorí sa neboja vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a priniesť na vianočnú tabuľu niečo nové a chutné. Poďte si s nami upiecť tie najlepšie Vianoce!

Klasika, ktorá nesklame

Vianoce si bez existencie obľúbených koláčikov nedokážeme predstaviť. Väčšinu vianočných receptov dedíme z generácie na generáciu a ani nepremýšľame nad tým, či by bolo možné ich postup obmeniť alebo ich ozvláštniť nejakou netypickou ingredienciou. Do tejto kategórie spadajú aj linecké koláčiky. Tieto malé vykrojené cukrovinky spojené džemom pochádzajú z rakúskeho Linzu. V pôvodných receptoch sa do nich pridáva niektorá forma pomletých orechov, najmä mandlí. Nasledujúci recept podľa Nigelly Lawson je jeho variáciou, pretože namiesto klasických mandlí používa lieskovce. Pri ich opražení sa z nich uvoľnia potrebné oleje a koláčiky sú tak aromatickejšie. Na ich plnenie sa odporúča kombinácia dvoch džemov: jeden kyslejší a druhý sladší.

Ako si ich pripraviť?

  • Ako prvé si pripravte lieskovce: Vysypte 100 g olúpaných lieskových orieškov na plech pokrytý papierom na pečenie a opečte ich zhruba 10 – 15 minút pri teplote 180 °C. Pri použití teplovzdušnej rúry odporúčame opiecť na teplote 160 °C.
  • Predtým, než ich pomeliete na jemný prášok, musia úplne vychladnúť. Ak nemáte ako lieskovce pomlieť, použite namiesto nich 100 g mandľovej múky.
  • Pri tomto recepte existujú dva spôsoby, ako pracovať s cestom: buď ho vymiešate ručne, alebo si pomôžete kuchynským robotom. Ak sa rozhodnete pre verziu s použitím robota, vsypte doň lieskovce spolu so 125 g kryštálového cukru a rozmixujte na jemný piesok, potom prisypte 300 g hladkej múky a rozmixujte.
  • Pridajte 200 g studeného masla, nakrájaného na malé kocky, spolu s ¼ ČL mletej škorice, ⅛ ČL morskej soli, jedným veľkým vajcom a jedným žĺtkom. Spustite robot, až kým sa vám zmes nespojí do jednoliateho cesta.
  • Ak kuchynského robota nemáte, zmiešajte pomleté orechy spolu s múkou, škoricou a soľou.
  • V ďalšej miske rozrobte rukami zmäknuté maslo spolu s cukrom a postupne pridajte vajce a žĺtok. Spojte so suchou zmesou.
  • Cesto rozdeľte na štyri časti a z každej vyformujte guľu, ktorú obalíte do potravinárskej fólie a jemne sploštíte do tvaru disku. Cestá odložte na 30 minút do chladničky. Ak sa v ten deň rozhodnete nepiecť, vydržia v chladničke až tri dni.
  • Keď budete pripravení piecť, predhrejte si rúru na 180 °C/160 °C teplovzdušných (v závislosti od vašej rúry). Cesto vyberte z chladničky vopred aspoň na 15 minút.
  • Pomúčte si dosku a cesto vyvaľkajte na zhruba na 2 – 3 milimetre, potom z neho vykrojte požadované tvary.
  • Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie zhruba 10 minút. Postup opakujte, až kým neminiete všetky 4 časti cesta.
  • Keď linecké koláčiky vychladnú, zmiešajte 4 PL ríbezľového a 4 PL malinového džemu (bez semienok), potrite jeden kúsok koláčika a prikryte ďalším (tým, ktorý má v strede vykrojený malý tvar).
  • Nakoniec posypte práškovým cukrom.

Cesto sa dá pripraviť a zmraziť po dobu 3 mesiacov, rozmrazujte ho v chladničke 1 deň pred použitím.

Tip

Koláčiky vydržia vo vzduchotesnej nádobe po dobu niekoľkých dní, najlepšie sú však v deň prípravy, keďže časom vďaka džemu zmäknú.

Vianoce na taliansky spôsob

Talianske Vianoce sa na rozdiel od tých našich nezaobídu bez dvoch kľúčových elementov: panettone (alebo pandoro) a crema di mascarpone. Panettone je sladký kysnutý koláč, častokrát obohatený kúskami čokolády alebo rôznymi druhmi sušeného ovocia (hrozienka, brusnice atď.), pričom pandoro je jeho verzia bez ovocia. Krém z mascarpone sa obvykle vyšľaháva spolu s cukrom a žĺtkami a je súčasťou ako slávneho tiramisu, tak i mnohých ďalších sladkých pokrmov. Prečo však neskúsiť kombináciu panettone a mascarpone krému? Vznikne vám tak delikatesa, na ktorej si pomaškrtí celá rodina.

Ako si ho pripraviť?

Tento recept na panettone tortu je možné pripraviť vopred a ozdobiť tesne pred podávaním počas Štedrej večere. Samotné panettone je dobré mať upečené a vychladnuté aspoň deň vopred. Ak na jeho pečenie čas nemáte, viete si ho zakúpiť aj hotové a následne ho len naplniť.

  • Ako prvý si pripravte krém, tzv. crema di mascarpone.
  • V miske si vymiešajte 2 veľké vajcia izbovej teploty spolu so 75 g kryštálového cukru, až kým vajíčka nestrojnásobia svoj objem. Ak máte obavy z konzumácie čerstvých vajec, môžete ich vymiešať s cukrom nad vodným kúpeľom.
  • Keď má krém z vajíčok a cukru zlatistú farbu, pridajte doň 500 g mascarpone izbovej teploty spolu s 250 ml 40 % smotany na šľahanie, prilejte 125 ml dezertného vína marsala (alebo suchého sherry) a všetko zmixujte dohladka. V tomto bode si odoberte zhruba 250 ml krému (jeden hrnček), ktorý použijete neskôr na dozdobenie torty.
  • Nakoniec do zvyšného krému jemne zamiešajte 75 g kandizovaných gaštanov (alebo iného kandizovaného ovocia podľa vlastných preferencií) a 100 g čokoládových kúskov spolu so 75 g ošúpaných, nakrájaných pistácií (ideálne nesolených).
  • Keď už máte krém hotový, začnite stavať tortu. Vezmite si 625 g panettone (alebo pandoro) a nakrájajte ho na kúsky hrubé približne 1 cm.
  • Jednu tretinu nakrájaného panettone vložte do tortovej formy s priemerom 22 – 23 cm. Ak sa vám kúsky nezmestia, panettone pokojne natrhajte a kúsky vtlačte tak, aby ste pokryli celú plochu tortovej formy.
  • Polejte 2 PL likéru Tuaca. Ak tento typ nedokážete zohnať, pokojne použite likér podľa vašich preferencií.
  • Na nakrájané kúsky panettone nalejte polovicu krému, potom prikryte ďalšou vrstvou panettone kúskov a polejte ďalšími 2 PL likéru.
  • Nakoniec nalejte zvyšok krému a pridajte posledné natrhané kúsky. Snažte sa, aby ste pokryli celú plochu, a nakoniec znova polejte 2 PL likéru.
  • Tortu potom tuho obaľte potravinárskou fóliou a odložte do chladničky minimálne na 8 hodín, prípadne ju v nej môžete skladovať až 2 dni.
  • Keď ste pripravení tortu servírovať, vyberte ju z chladničky a tortovú formu odopnite. Vzhľadom na to, že je torta príliš mäkká, neprenášajte ju na tortový podnos – hrozí, že by sa rozpadla.
  • Nakoniec ju polejte zvyškom krému, ktorý ste si odložili, posypte 25 g ošúpaných nakrájaných pistácií, 25 g čokoládových kúskov a 2 PL semiačok z granátového jablka.

Tip

Tento koláč je možné zmraziť po dobu 3 mesiacov, stačí ho iba natrieť poslednou vrstvou krému a zabaliť do dvojitej vrstvy potravinárskej fólie. Rozmrazujte cez noc v chladničke a pred podávaním ozdobte pistáciami, čokoládou a semiačkami z granátového jablka.

V hlavnej úlohe brusnice

Brusnice sú okrem skvelej omáčky ideálne aj na prípravu jedlých darčekov, akými sú napríklad vianočné brusnicové cookies. Nestarnúca kombinácia bielej čokolády a tohto ovocia vždy poteší, pričom príprava týchto keksíkov nie je vôbec zložitá.

Ako si ich pripraviť?

  • Na začiatok si predhrejte rúru na 180 °C/160 °C teplovzdušných. Plech si vysteľte papierom na pečenie.
  • Do misky vsypte 150 g hladkej múky, ½ ČL kypriaceho prášku, ½ ČL soli a 75 g ovsených vločiek.
  • Do druhej misy vložte 125 g mäkkého masla, ktoré vymiešajte spolu so 75 g hnedého cukru a 100 g kryštálového cukru. Do tejto zmesi postupne pridajte 1 veľké vajce a 1 ČL vanilkového extraktu. Prisypte suchú zmes a poriadne vymiešajte, potom pridajte 75 g sušených brusníc, 50 g nahrubo nasekaných pekanových orechov a 150 g kúskov bielej čokolády.
  • Pomocou polievkovej lyžice si zmes naberajte do rúk a vytvárajte guľôčky, ktoré položíte na plech a zarovnáte vidličkou.
  • Pečte 15 minút v predhriatej rúre, kým cookies nemajú zlatistú farbu. Nechajte ich zopár minút vychladnúť na plechu, potom ich preložte na mriežku.

Z tohto množstva sa vám podarí približne 25 – 30 kúskov cookies.

Tip

V prípade, že ich chcete upiecť vopred a podávať neskôr, vydržia vo vzduchotesnej nádobe medzi dvoma papiermi na pečenie až 5 dní. V uzatvárateľnom vrecku sa dajú zmraziť po dobu 3 mesiacov, rozmrazujte ich pri izbovej teplote.

Milí čitatelia, aké sú vaše najobľúbenejšie vianočné koláčiky? Experimentujete aj s novinkami, alebo ste verní klasike už roky rokúce? Dajte nám vedieť a inšpirujme sa navzájom. Želáme vám pohodové a sladké Vianoce. 🙂

Zdieľať

Vložiť komentár