Brnenská torta (recept Sladkej babky)

- 08.04.2019 00:00

Kolegov, priateľov aj rodinu vždy poteší, ak im upečiete chutnú tortu. A Lucia bude oslavovať narodeniny, čo je ideálna príležitosť na nové kulinárske dielko. Tentokrát sa pustia s našou Sladkou babkou do prípravy „brnenskej torty“, ktorá môže mať svoje úskalia. Aké? Napríklad ako pripraviť dobré piškótové cesto či tortový korpus alebo výborný čokoládový krém. Hm, vyzerá to na náročný recept. Ako sa s ním nakoniec Lucia popasovala uvidíte v našom videu. Ak si chcete recept vytlačiť, kliknite sem

Ak tento recept vyskúšate, pochváľte sa s výsledkom na našom Facebooku alebo Instagrame.

Ingrediencie: Potrebujeme formu na tortu s priemerom cca 26 cm – 28 cm a plech na pečenie s rozmermi cca 40 cm x 36 cm.  Na piškótové cesto: 6 PL kryštálového cukru, 6  PL múky, 1 prášok do pečiva, 6 vajec. Na korpus:50 g mletých orechov, 8 PL hnedého cukru, 6 PL hladkej múky, 8 vajec, 1 prášok do pečiva. Na krém: 300 g kryštálového cukru, 200 g čokolády na varenie, 250 g masla, 4 vajcia

Návod na prípravu brnenskej torty: 

Piškótové cesto: Vajíčka rozbijeme a oddelíme žĺtka od bielkov. Do bielok pridáme 6 lyžíc kryštálového cukru a vymiešame na  tuhý sneh. Do vymiešaného snehu pridáme žĺtky, 6 lyžíc hladkej múky a prášok do pečiva. Všetko spolu jemne premiešame. Na vymastený a vysypaný plech vylejeme vymiešanú hmotu a dáme piecť na 20-25 minút na 180 stupňov.

Korpus: Medzičasom si pripravíme korpus torty. 8 vajec rozbijeme a oddelíme žĺtky od bielkov. K bielkam pridáme 8 lyžíc hnedého cukru a mixérom vymiešame sneh. Po vymiešaní pridáme žĺtka a opäť premiešame mixérom.  6 lyžíc hladkej múky, 50 g mletých orechov a prášok do pečiva spolu poriadne premiešame a nasypeme do vaječnej zmesi. Zľahka premiešame. Do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy  vylejeme korpusové cesto a dáme piecť na 180 stupňov na  cca 25 - 30 minút. To, či je korpus upečený najlepšie zistíte tým, že do neho pichnete špajdľou a keď  sa na ňu nič neprilepí, je korpus hotový.

Čokoládový krém: Nad parou si rozpustíme čokoládu.  Cukor nad parou vymiešame s vajíčkami, kým sa cukor celkom nerozpustí. Potom pridáme roztopenú čokoládu. Keď nám zmes vychladne,  (primeraná teplota, aby sa maslo rozpustilo) primiešame maslo. 

Korpus torty rozrežeme na 2 časti. Piškótové cesto aj rozrezaný korpus potrieme džemom (my sme použili pikantný ríbezľový džem). Na korpus dáme tenkú vrstvu čokoládového krému. Piškótové cesto si nakrájame na 6 pásov. (cca 5 – 6cm)  Jeden pás zrolujeme a dáme do stredu korpusu a okolo neho krútime ďalšie pásy a vytvárame tak špirálu. Vytvorenú špirálu  potrieme tenkou vrstvou krému a na vrch položíme vrchnú časť korpusu. Celú tortu potrieme zvyšným krémom a ozdobíme. Aspoň na hodinu dáme hotovú tortu stuhnúť do chladničky.

 

Komentáre