Čokoláda - od kakaových bôbov až k sladkým umeleckým dielam

- 03.12.2019 00:00

Čokoláda. Stačí počuť jediné slovo a každý si hneď predstaví svoju obľúbenú pochúťku. Mliečna, horká, sladká, biela, tmavá, s príchuťou jahôd či čili. Kráľovná rôznych chutí a tvári, no predsa vždy rovnako pôvabná a schopná obliecť si podobu, ktorou ulahodí rôznorodým požiadavkám svojich obdivovateľov. Sladké pokušenie, ktoré podľa známeho filmu, nesúceho jej meno, dokáže zmeniť človeka, medziľudské vzťahy aj celé mesto.

Sladký život čokolády

Príbeh čokolády sa začal písať v časoch dávno pred naším letopočtom. Lahodnú chuť kakaových bôbov, daru od bohov so zázračnou mocou, poznalo už pôvodné obyvateľstvo Mexika a Ameriky okolo roku 1100 p. n. l. Prvou významnou historickou osobnosťou, ktorá mala možnosť ochutnať tento lahodný nápoj bol Krištof Kolumbus. Práve jemu sa môžeme poďakovať za to, že sa čokoláda dostala aj k nám do Európy.

Hoci spočiatku európske obyvateľstvo čaro kakaových bôbov nenadchlo, vďaka experimentom a úpravám pôvodného receptu, si čokoláda postupne začala získavať srdcia obyvateľov rôznych kútov Európy. Na svojej ceste za srdcami ľudí prešla čokoláda dlhú cestu, a tak si dnes okrem lahodného nápoja môžeme pochutnávať na čokoláde rôznych chutí, tvarov aj konzistencie.

 

Ako sa vyrába čokoláda

Výroba čokolády predstavuje zložitý proces, ktorý pri kvalitných čokoládach môže trvať až niekoľko dní. Kým sa kakaové bôby premenia na lahodnú čokoládu, čaká ich dlhá cesta. Predtým, ako sa z nich začne vyrábať čokoláda, je potrebné ich pretriediť, upiecť pri vysokej teplote (100 až 150°C), rozbiť a prefúkať. Takto pripravené čokoládové bôby sa rozbijú na hustú pastu (čokoládový likér), ktorá tvorí základ každej čokolády či kakaa.

Aby z čokoládového likéru vznikla čokoláda, výrobca ho musí zmiešať s cukrom, kakaovým maslom, vanilkou a mliekom. Presný obsah doplnkových surovín, z ktorých je vyrobená hotová čokoláda, je originálnym tajomstvom receptúry každej čokoládovne. Správny pomer a starostlivo vybrané suroviny, je totiž to, čo robí kvalitnú čokoládu, čokoládou. Pripravená zmes následne putuje do stroja, ktorý všetky suroviny spoločne vymieša na jemnú hmotu. Z pripravenej hmoty sa vyrábajú rôzne čokoládové produkty – od praliniek až po čokoládu na varenie.

 

Nenahraditeľný spoločník na ceste životom

Čokoláda dlhodobo patrí medzi najobľúbenejšie cukrovinky na svete. Na obľúbenosti jej pridáva nielen jej lahodná chuť, ktorá poteší všetky zmysly, ale aj  množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré kvalitná čokoláda obsahuje. Pravidelná konzumácia kvalitnej čokolády, samozrejme v rozumnom množstve, poteší naše srdce, zníži riziko mŕtvice, dodá nám energiu a zlepší náladu.

Od svojich začiatkov prešla výroba čokolády rôznymi zmenami a dnes sa môžeme okrem klasického čokoládového nápoja, tešiť aj z rôznych iných foriem čokolády – tabuľková čokoláda, pralinky, čokoláda na varenie, či čokoláda s rôznym obsahom kakaových bôbov alebo netradičných tvarov a príchutí. Na svoje si tak prídu milovníci klasiky aj netradičného prevedenia. Skúsení čokolatiéri dokážu dnes z čokolády vyrobiť naozaj čokoľvek od praliniek až po makety bežne používaných vecí. Preto, ak od niekoho dostanete ako darček topánky či fotoaparát, dobre si preverte, či nejde náhodou len o čokoládu. Prekvapením dnes už nie je ani slaná čokoláda či čokoláda s príchuťou čili.

 

Kde hľadať čokoládu svetovej kvality

Továrne na čokoládu dnes nájdeme po celom svete. Za skutočných odborníkov produkujúcich kvalitnú čokoládu sú považované čokoládovne v Belgicku, Švajčiarsku a Ekvádore. Pýšiť sa jednou z najlepších čokolád na svete však môžeme aj my Slováci. V roku 2015 dostala prestížne svetové ocenenie Fine Aroma Master Chef Chocolatier aj čokoláda zo Slovenska, vyrábaná v čokoládovni pri Nitre.

Keďže do receptu na čokoládu je možné pridať jednotlivé suroviny v rôznom pomere a finálne zloženie receptu závisí od čokoládovne, kvalita hotovej čokolády môže byť rôzna. Ak si chcete byť istý, že si doprajete naozaj kvalitu zamerajte sa v zložení čokolády na nasledujúce informácie:

  1. Pôvod použitého kakaa – najkvalitnejšie z Južnej Ameriky,
  2. Obsah kakaovej hmoty – čím viac tým lepšie,
  3. Obsah iných rastlinných tukov – kvalitná čokoláda obsahuje len kakaové maslo.

 

Do továrne na čokoládu aj bez zlatej vstupenky

Fascinuje vás výroba a história čokolády podobne ako filmového Charlieho? Kým Charlie musel vo filme nájsť zlatú vstupenku, aby mohol navštíviť továreň na čokoládu, vám stačí navštíviť jedno z múzeí čokolády. Nechať sa unášať sladkým príbehom čokolády a jej chuťou môžete u našich susedov v Prahe alebo Budapešti.  

Podľahli ste čaru čokolády aj vy? Verte tomu, že patríte medzi väčšinu svetového obyvateľstva a výčitky svedomia po konzumácií čokolády nie sú na mieste. Teda, v tom prípade, ak ste jej nezjedli celé balenie na posedenie a dopriali ste si kvalitný kúsok. Ako hovoria vtipné zaujímavosti o čokoláde – čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov a tie rastú na stromoch, takže čokoláda je ovocie a ovocie je zdravé.

Čokoláda nás sprevádza aj v kuchyni

Čokoláda je vítaným spoločníkom aj v kuchyni. Práve čokoláda na pečenie je jedným z najčastejšie využívaných prísad do cesta alebo krémov rôznych koláčov a čokoládová poleva dodá noblesu aj jednoduchému koláču. Vykúzliť si malé čokoládové umenie v podobe čokoládového dezertu alebo čokoládového koláča zvládnete aj sami. Potešiť oslávenca vlastnoručne vyrobenou čokoládou tortou je navyše kreatívnejší nápad, ako mu darovať kupovanú čokoládu. A aj o kus kreativity pri pečení predsa ide. 

 

Komentáre