Maslo
Čerstvo zakúpené maslo je vhodné skladovať pri teplote okolo 4 °C. Takto vám môže v chladničke vydržať cca 2 – 3 mesiace, samozrejme, ak ho neminiete skôr. Pokiaľ potrebujete, aby vydržalo ešte dlhšie, zmrazte ho. Týmto procesom predĺžite jeho trvanlivosť až o ďalších približne dvanásť mesiacov. Vždy však záleží na kvalite spracovania masla a tiež stálosti teploty v mrazničke – ideálna je okolo -18 °C. Mali by ste tiež vedieť, že len čo ho zmrazíte a po nejakom čase znova rozmrazíte, musíte ho následne za krátky čas spotrebovať. Môže sa totiž rýchlejšie kaziť, zmrazením ho navyše pripravíte o mnoho vitamínov. Preto sa môže stať, že bude v konečnom dôsledku zmenená aj jeho chuť.
Vajcia
Vajíčka zle znášajú teplotné zmeny. Ak ich kúpite v obchode, kde ležali v chladiacom boxe, je vhodné uchovávať ich doma v chladničke. Pokiaľ si však zaobstaráte také, ktoré ešte neboli chladené (napr. na farmárskych trhoch, prípadne domáce), do chladničky ich dávať nemusíte. Omnoho lepšie im bude v chladnejšej miestnosti (komora, špajza). Ideálna teplota pre ich uchovanie je v rozmedzí 5 – 15 °C.
Po zakúpení vajíčka ihneď vyberte z plastových a kartónových obalov a uložte ich do špeciálnych boxov. Vydržia dlhšie, ak ich v chladničke dáte čo najviac dozadu, kam sa nedostane teplý vzduch pri jej otváraní a kde je teplota relatívne stabilná. Zásadne nepatria do dvierok, ako k tomu nabádajú výrobcovia chladničiek. Zároveň je dobré nedávať ich blízko aromatických potravín, pretože ich pórovitá škrupinka pachy ľahko absorbuje.
Rovnako nie je správne pred uložením vajíčka umývať, pretože by ste tým odstránili ochranný obal zo škrupinky, ktorý jej obsah chráni pred vonkajším prostredím. Prílišné zásoby vajíčok sa príliš nevyplatia. Ich trvanlivosť je totiž cca 28 dní po znesení, pričom za čerstvé sa považujú také, ktoré nemajú viac než 9 dní po znesení. Vajíčka staršie ako 9 dní je lepšie nekonzumovať surové a používať ich len na varenie a pečenie.
Múka
Vo všeobecnosti platí, že je lepšie ju dlhodobo neskladovať, pretože môže zatuchnúť a zmeniť v konečnom dôsledku svoju chuť – čo môže ovplyvniť výsledok pečenia. Pokiaľ však doma často pečiete, zásobu múky určite iba uvítate. Múka veľmi ľahko prijíma ďalšie pachy, je teda dôležité starostlivo zvážiť, kde ju uskladniť. Vhodné je taktiež jej oddelenie od aromatických potravín. Vítané sú tmavé, suché, chladné a vzdušné priestory (komora či špajza).
Neporušené vrecká neotvárajte a nechajte originálne zabalené – papierové obaly zaručia, že múka môže dýchať. Nesnažte sa ju presýpať do dóz; keď už ich predsa len zvolíte, ideálne sú tie z priehľadného skla. Prípadne ju môžete presypať do plátenných vreciek, ako to robievali naše babičky. Múku je možné držať aj v chladničke či mrazničke, a to v dobre uzavretej nádobe, aby nevlhla.