Tipy na sladké darčeky, ktoré potešia i prekvapia

Sladkosti boli odjakživa perfektným darčekom, a to nielen pre deti. Existuje dôvod, prečo sa koláče v anglicky hovoriacich krajinách označujú prívlastkom „treat“. Dôvod je jednoduchý: každý sladký výtvor by mal byť odmenou.

Sladkosti sú neoddeliteľnou súčasťou našich životov a častokrát nám po namáhavom dni v práci zlepší náladu práve sústo nadýchaného koláča, obľúbený sladký nápoj či rozplývajúca sa zmrzlina. Okrem toho, že týmito maškrtami tešíme samých seba, sú sladkosti ideálnym darčekom pre tých, ktorí sú nám blízki. Vybrali sme pre vás niekoľko tipov, ktorými môžete obdarovať rodinu, priateľov či známych pri akejkoľvek príležitosti. Recepty hravo zvládnu aj tí, ktorí sa v kuchyni necítia až tak doma. Možno dokonca zistia, že sladké pečenie je zábava!

V jednoduchosti je krása

Pri výrobe originálneho sladkého darčeka sa dá čarovať aj z mála. Ako nás kedysi učili už naše staré mamy: v jednoduchosti je skrytá krása. Vedeli ste, že domácky vyrobený vanilkový cukor či vanilkový extrakt môžu byť častokrát oveľa chutnejšou alternatívou než tie z obchodu? Zabalené v krásnej fľaštičke a previazané stuhou môžu byť oba varianty darčekom pre každého, kto rád pečie.

Na výrobu vanilkového cukru vám stačia dve suroviny: kryštálový cukor a vanilkový lusk. Ten rozrežte pozdĺžne a zasypte cukrom. Po odležaní niekoľko týždňov či mesiacov je domáci vanilkový cukor na svete. V prípade extraktu budete musieť siahnuť po alkohole – jeden až dva struky zaliať ideálne vodkou a nechať lúhovať, minimálne tri mesiace na tmavom mieste. Vôňa domáceho extraktu vás presvedčí, že po tom z obchodu už nesiahnete. V krásnom flakóne sa môže vynímať aj ako darček.

Cukor v zlatej forme

Pri tekutých darčekoch ešte ostaneme. Jedným z najobľúbenejších je domáci sirup. Základom každého je dostatočné množstvo cukru, pričom nie je dôležitý iba pre jeho sladkosť, ale ovplyvňuje tiež konzistenciu. Vo Veľkej Británii sa pri pečení nemôžu zaobísť bez zlatého sirupu (v angličtine tzv. golden syrup). Ten je v našich končinách ťažko dostupný, a pritom si vyžaduje len tri jednoduché ingrediencie: cukor, vodu a citrónovú šťavu. Konzistenciou pripomína med, je však lepkavejší a sladší – v tomto prípade by sme naozaj mohli hovoriť o tekutom zlate. Príprava zlatého sirupu si vyžaduje trochu trpezlivosti, výsledok však stojí za to. Dostupné je množstvo receptov na výrobu tohto zlatého pokladu, všetky zdieľajú spoločný kľúč k úspechu: sirup sa musí variť pomaly a dlho, aby získal jantárový nádych.

Recept je jednoduchý:

  • Na prípravu sirupu budete potrebovať približne 800 gramov kryštálového cukru, ktorý rozpustíte v 300 mililitroch vody.
  • Sirup priveďte k varu a stále miešajte, aby sa nepripálil. Keď zovrie, pridajte k nemu 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy (v tomto prípade bude fungovať aj čerstvá či kupovaná vo fľaši), znížte teplotu a nechajte variť na miernom ohni po dobu 40 – 60 minút.
  • Po dovarení by mal mať sirup jantárovú farbu, pre istotu ho však nechajte vychladnúť. Zhustne a bude mať ideálnu lepivú konzistenciu.
  • Zlatý sirup sa dá v mnohých receptoch použiť namiesto medu, v anglicky hovoriacich krajinách si ho dokonca dávajú ako prílohu k takzvaným „scones“ (ide o pečivo írskeho pôvodu, ktorého cesto pripomína naše pagáčiky).

Ďalším tekutým pokladom je karamel. Pre mnohých je postrachom, keďže pri nevydarenom pokuse je častokrát dôvodom, ktorý ľudí od pečenia odradí. Rozporuplné diskusie sa vedú aj o slanom karameli – niektorí kombináciu sladkého a slaného bojkotujú, iní ju priam zbožňujú a vyhľadávajú. Domáci slaný karamel nie je vôbec náročný na prípravu. Je ideálnym doplnkom k palacinkám a v kombinácii s horúcim mliekom je skvelou náhradou večerného kakaa. Na jeho prípravu sa najlepšie hodí morská vločková soľ, ktorá dokonale vyváži sladkosť a dodá výsledku nový rozmer. Vyskúšať môžete aj údenú morskú soľ.

  • Na prípravu slaného karamelu podľa Nigelly Lawson roztopte 75 gramov masla spolu s 50 g bieleho kryštálového a 50 g hnedého cukru.
  • Miešajte a hmotu kontrolujte, až kým sa oba cukry neroztopia a nezačnú v rajnici bublať.
  • Prilejte 50 g zlatého sirupu alebo medu a 125 ml 33 % smotany na šľahanie a všetko dobre spojte.
  • Na záver karamelovú zmes hojne posypte vločkovou soľou. Slanosť si môžete upravovať podľa vlastných preferencií.

Pokiaľ doma nemáte zlatý sirup, môžete vyskúšať aj klasickú verziu receptu na slaný karamel.

Madlenky či florentínky

Pre tých, ktorí niečo radi zobú pri šálke čaju, tu máme dva tipy: madlenky a florentínky. Na rozdiel od klasických cookies , ktoré sa vo väčšine prípadov pečú z kombinácie bieleho a hnedého cukru (biely zabezpečuje chrumkavosť, hnedý zase mäkkosť), sú variácie na madlenky a florentínky nespočetné.

Madlenky sa pečú vo forme, ktorá pripomína medvedie labky, a dá sa kúpiť vo viacerých veľkostiach. Najlepšie sa jedia ešte teplé. Florentínky sú zase bohatšou verziou cookies – okrem toho, že sú ponorené v čokoláde, obsahujú veľké množstvo orechov či kandizovaného ovocia. Na madlenky môžete použiť korenie podľa vašich predstáv (ideálna je kombinácia škorice a kardamómu), ak by ste však chceli vyskúšať niečo iné, odporúčame vám recept od Nadiye Hussain, ktorá v recepte používa anízčiernu melasu.

  • Na madlenky vymiešajte 2 vajcia so 100 g hnedého cukru, pridajte 1 PL čiernej melasy, ¼ ČL anízu, 100 g hladkej múky, 1 ČL kypriaceho prášku a 100 g roztopeného masla. Cesto nechajte chvíľu odstáť (asi 20 minút).
  • Formu na madlenky vymastite a vysypte múkou, lyžicou naberte na každú labku jednu dávku cesta a pečte pri 200 stupňoch zhruba 8 až 10 minút.
  • Madlenky môžete namočiť aj v 150 g roztopenej horkej čokolády.

Ideálne na chlieb či k mäsu

V zahraničí je výber džemov oveľa väčší, niektoré kombinácie sú vyslovene nezvyčajné. V západnej Európe sú obľúbené najmä kontrastne horké džemy, častokrát vyrábané z citrusového ovocia, na trhu však nájdete aj pálivé varianty, ktoré sa dokonale hodia k sladkým pokrmom či dokonca k mäsu. Jedným z takýchto tipov je aj čatní, pochúťka indickej kuchyne. Dokonale sa hodí k sladkým pokrmom, k mäsu a rybám. Ide obvykle o kombináciu cukru, sladkého ovocia, koreňovej zeleniny a korenín. Na internete i v knihách nájdete množstvo receptov, ktorými sa môžete inšpirovať a čatní upraviť podľa svojich preferencií. Z kontrastných džemov odporúčame vyskúšať čili džem od Nigelly Lawson.

  • Skombinujte 150 g čili papričiek, nakrájaných bez semienok, spolu so 150 g červených paprík, ktoré rozomeľte na jemné kúsky v kuchynskom robotovi.
  • Pridajte 1 kg kryštálového cukru a 600 ml jablčného octu.
  • Džem sa varí približne 40 – 60 minút, po dovarení sa môže naliať do zaváracích pohárov.

Milí čitatelia, patríte k tým, ktorí nakupujú darčeky výlučne v obchodoch, alebo si radi trúfnete aj na darčeky, ktoré vyrobíte vlastnoručne? Dajte nám vedieť, čo pripravujete najradšej alebo čím by ste, naopak, chceli byť obdarovaní vy. Tešíme sa na všetky vaše skvelé nápady!

Zdieľať

Vložiť komentár