Najprv si pripravíme cesto vymiešaním múky, prášku do pečiva, cukru, vajíčka a masla. Hotové cesto zabalíme a odložíme na hodinku do chladničky. Medzitým si prichystáme jablká. Očistíme ich a nastrúhame. Pridáme citrónovú šťavu, vanilínový cukor a odložíme. Pripravíme si slaný karamel. Najprv si skaramelizujeme cukor na panvici na miernom ohni. Keď je úplne rozpustený, pridáme za stáleho miešania maslo a po chvíli aj smotanu. Stiahneme z ohňa a ešte chvíľu miešame. Pridáme ešte soľ. Necháme mierne vychladnúť.
Cesto si rozdelíme na dve časti. Z jednej vyvaľkáme korpus a druhú časť odložíme. Prvé cesto prenesieme do formy o veľkosti asi 24 cm (najlepšie s vyberateľným dnom). Cesto by malo byť aj na bokoch formy. Korpus potrieme 1/2 slaného karamelu, potom navrstvíme nastrúhané jablká a nakoniec opäť polovica slaného karamelu. Z druhej časti cesta, ktoré si vyvaľkáme, narežeme úzke pásiky, ktoré ukladáme striedavo na koláč tak, aby sme vytvorili pekný mriežkovaný vzor. Môžete sa s koláčom pohrať podľa vlastnej fantázie alebo podľa nálady.
Hotový koláč ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry. Pečieme na 180 stupňov cca 35 minút.