Ingrediencie

600 g očistených a nahrubo nastrúhaných jabĺk

300 g hladkej múky

140 g masla

80 g SweetFamily práškového cukru

2 ČL prášku do pečiva

1 celé vajíčko

1 balíček vanilínového cukru

1 vajce na potretie koláča

šťava z 1/2 citróna

SLANÝ KARAMEL:

100 g SweetFamily krupicového cukru

50 g masla

70 ml smotany na šľahanie

1 ČL morskej soli

Jablkový pie so slaným karamelom

Recept The story of a cake - 11.01.2019 08:26  

Jablkový pie so slaným karamelom

 

Najprv si pripravíme cesto vymiešaním múky, prášku do pečiva, cukru, vajíčka a masla. Hotové cesto zabalíme a odložíme na hodinku do chladničky. Medzitým si prichystáme jablká. Očistíme ich a nastrúhame. Pridáme citrónovú šťavu, vanilínový cukor a odložíme. Pripravíme si slaný karamel. Najprv si skaramelizujeme cukor na panvici na miernom ohni. Keď je úplne rozpustený, pridáme za stáleho miešania maslo  a po chvíli aj smotanu. Stiahneme z ohňa a ešte chvíľu miešame. Pridáme ešte soľ.  Necháme mierne vychladnúť.

 

Cesto si rozdelíme na dve časti. Z jednej vyvaľkáme korpus a druhú časť odložíme. Prvé cesto prenesieme do formy o veľkosti asi 24 cm (najlepšie s vyberateľným dnom). Cesto by malo byť aj na bokoch formy. Korpus potrieme 1/2 slaného karamelu, potom navrstvíme nastrúhané jablká a nakoniec opäť polovica slaného karamelu. Z druhej časti cesta, ktoré si vyvaľkáme, narežeme úzke pásiky, ktoré ukladáme striedavo na koláč tak, aby sme vytvorili pekný mriežkovaný vzor.  Môžete sa s koláčom pohrať podľa vlastnej fantázie alebo podľa nálady.

 

Hotový koláč ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry. Pečieme na 180 stupňov cca 35 minút.

 

Komentáre

 
 

Podobné články