Jablkový pie so slaným karamelom

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Recept The story of a cake

Ingrediencie

  • 600g očistených a nahrubo nastrúhaných jabĺk
  • 300g hladkej múky
  • 140g masla
  • 80g SweetFamily práškového cukru
  • 2ČL prášku do pečiva
  • 1 celé vajíčko
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 vajce na potretie koláča
  • šťava z 1/2 citróna

Slaný karamel:

  • 100g SweetFamily krupicového cukru
  • 50g masla
  • 70ml smotany na šľahanie
  • 1ČL morskej soli

Najprv si pripravíme cesto vymiešaním múky, prášku do pečiva, cukru, vajíčka a masla. Hotové cesto zabalíme a odložíme na hodinku do chladničky. Medzitým si prichystáme jablká. Očistíme ich a nastrúhame. Pridáme citrónovú šťavu, vanilínový cukor a odložíme. Pripravíme si slaný karamel. Najprv si skaramelizujeme cukor na panvici na miernom ohni. Keď je úplne rozpustený, pridáme za stáleho miešania maslo a po chvíli aj smotanu. Stiahneme z ohňa a ešte chvíľu miešame. Pridáme ešte soľ. Necháme mierne vychladnúť.

Cesto si rozdelíme na dve časti. Z jednej vyvaľkáme korpus a druhú časť odložíme. Prvé cesto prenesieme do formy o veľkosti asi 24 cm (najlepšie s vyberateľným dnom). Cesto by malo byť aj na bokoch formy. Korpus potrieme 1/2 slaného karamelu, potom navrstvíme nastrúhané jablká a nakoniec opäť polovica slaného karamelu. Z druhej časti cesta, ktoré si vyvaľkáme, narežeme úzke pásiky, ktoré ukladáme striedavo na koláč tak, aby sme vytvorili pekný mriežkovaný vzor. Môžete sa s koláčom pohrať podľa vlastnej fantázie alebo podľa nálady.

Hotový koláč ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do rúry. Pečieme na 180 stupňov cca 35 minút.

Zdieľať

Vložiť komentár