Ingrediencie

na cca 20 osích hniezd

Na cesto:

500 g hladkej múky + na posypanie a vaľkanie

100 g masla

50 g kryštálového SweetFamily cukru

1/2 ČL soli

1 hrnček mlieka

1 balíček sušeného droždia

1 vajce

Na náplň:

100 g zmäknutého masla

100 g SweetFamily kryštálového cukru

100 g SweetFamily trstinového cukru

2 PL škorice

Na polevu:

2 PL krémového syra

2 PL mlieka

5-6 PL SweetFamily práškového cukru

Škoricové osie hniezda

Recepty Fresshion - 10.01.2019 12:51  

Škoricové osie hniezda

 

Najskôr si pripravíme cesto. V malom kastróliku zohrejeme mlieko s maslom, priebežne miešame, po chvíli odstavíme a počkáme kým sa maslo úplne nerozpustí. Dajte pozor aby mlieko nezačalo vrieť, úplne stačí keď je teplé. Necháme ho ešte trošku vychladnúť a medzitým si zmiešame múku s cukrom a soľou.

Do misy nalejeme teplé mlieko s maslom, pridáme sušené droždie, ručne premiešame, prisypeme 2/3 nachystanej múky, s cukrom a soľou, rozklepneme jedno vajce a necháme miesiť hnetacím hákom na nižšej rýchlosti až kým sa to všetko pekne nespojí. Potom pridáme zvyšnú múku a na stredných otáčkach miesime ešte asi 5 minút. Ak nemáte kuchynského pomocníka, ktorý sa zapotí za vás, vezmite si varechu a mieste ručne. Bude to trvať o niečo dlhšie, no na konci by mala vzniknúť kompaktná guľa cesta, ktoré nelepí. Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi tak 10 minút kysnúť na teplom mieste.

 

Zatiaľ si pripravíme náplň. Na ňu iba zmiešame kryštálový cukor s trstinovým, škoricou a zmäknutým maslom. Potom na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku tak pol centimetra. Snažíme sa vaľkať do obdĺžnika (mne vyšiel veľký približne tak 60 cm x 35 cm). Ten následne rovnomerne potrieme škoricovou náplňou, tou dlhšou časťou zrolujeme a krájame 2-3 cm široké slimáky, ktoré poukladáme do vymastenej formy (alebo na pekáč). Nedávame ich úplne na tesno k sebe, pretože ich necháme ešte asi 25 minút kysnúť (no pokojne ich môžeme nechať kysnúť aj cez noc v chladničke). Potom ich už len šupneme do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečieme asi 20 minút pekne do zlatista.

Po vychladnutí ich už iba popíšeme polevou, na ktorú stačí zmiešať krémový syr s mliekom a práškovým cukrom (podľa chuti a konzistencie).  Dobrú chuť!

 

Komentáre

 
 

Podobné články