Ingrediencie:

Krehké dno:

500 g hladkej múky

250 g studeného masla

200 g práškového cukru

1 ČL prášku do pečiva

štipka soli

2 PL kyslej smotany 18%

8 žĺtkov

1 PL sladkej smotany

Jablková plnka:

4 kyslé jablká

125 g krupicového cukru

1 PL citrónovej šťavy alebo jablkového octu

3 PL hladkej múky

1/2 ČL mletej škorice

1/4 ČL zmesi korenín (klinčeky, muškátový oriešok, zázvor)

štipka vanilky

70 ml Brandy

Apple pie

- 19.08.2021 10:10  

 

Krehké dno:

Múku a prášok do pečiva preosejeme, pridáme maslo nakrájané na kocky a spracujeme do mrveničky. Pridáme žĺtky, cukor, soľ, kyslú smotanu a rýchlo zamiesime (môžeme rozmixovať aj v kuchynskom robote).  Cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a spracujeme do gule. Zabalíme do fólie a dáme vychladiť na 30 - 60 minút.

Jablková plnka:

Jablká si očistíme od šupky a stredy vyrežeme. Nakrájame na plátky. Oblejeme ich octom a Brandy. Všetky sypké suroviny zmiešame a spojíme s jablkami.

Vychladené cestá si rozvaľkáme na približnú veľkosť okrúhlej formy s priemerom 24 cm.

Jeden diel vyvaľkaného cesta presunieme do formy tak, aby boli pokryté aj okraje. Nanesieme jablkovú plnku. Prikryjeme druhým dielom cesta. Cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom so sladkou smotanou. Do cesta zvrchu spravíme pár tenkých rezov.

Pečieme pri teplote 190 °C prvých 20 minút. Potom znížime teplotu na 180 °C a pečieme ďalších 40 minút.

 

Komentáre

 
 

Podobné články