Banánové palacinky

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Takmer identické suroviny, s menšími obmenami, no vždy s nezameniteľnou chuťou. Reč je o palacinkách. Do obľuby sa dostali vďaka mnohopočetnej variabilite, jednoduchej príprave, no predovšetkým geniálnej chuti. Môžete ich pripraviť na sladko, na slano, ba dokonca aj na kyslo. V aktuálnom recepte vám prinášame alternatívu, pri ktorej si prídu na svoje najmä milovníci banánov. Vyskúšajte naše lahodné banánové palacinky!

Ingrediencie

  • 4 vajcia
  • 2 banány
  • štipka soli
  • štipka sódy bikarbóny
  • 4PL hnedého cukru
  • 3PL mäkkého tvarohu
  • 3PL bieleho jogurtu
  • 4PL hladkej múky

Postup:

  • Banány si rozmixujeme do hladka a následne k nim pridáme všetky ostatné suroviny. Spolu ich vymiešame na hladkú hmotu. Zmes necháme postáť 5 minút, najlepšie v chladničke. Tento krok nevynechávajte – je dôležité, aby sa chuť banánov v ceste rozvinula a aby sa všetky suroviny spoločne dostatočne prepojili.
  • Následne jednotlivo pečieme na panvici potretej kvapkou kokosového oleja približne 2 minúty z každej strany. Priebežne sledujeme povrch palacinky, mal by byť mierne hnedastý a dostatočne upečený. Odporúčame piecť na nižšej teplote, aby sa palacinky nepripiekli, ale naopak, dostatočne prepiekli.
  • Palacinky nerobte príliš veľké ani príliš malé. Ideálna je stredná veľkosť. Takto dosiahnete aj krajší estetický efekt, ak na seba umiestnite niekoľko kusov.
  • Z cesta by sa vám malo podariť upiecť cca 12 palaciniek – závisí, akú hrúbku a veľkosť zvolíte.
  • Náš recept je niečo medzi palacinkami a lievancami. Štruktúra je nadýchaná vďaka tvarohu a jogurtu, s nezameniteľnou chuťou banánov.
  • Hotové podávame s jahodovým džemom, čerstvým banánom a pokvapkané medom.

Dobré rady na záver:

  • Ak bude cesto príliš riedke, môžete doň prisypať múku. Naopak, pokiaľ bude príliš husté, prilejte mlieko. Potrebné suroviny pridávajte na základe požadovanej konzistencie cesta. Nemalo by byť ani príliš husté, ani príliš riedke. Ideálne je, ak vám samé stečie z lyžičky či naberačky.
  • Pri pečení palaciniek zvoľte panvicu s nelepivým povrchom, aby bola príprava príjemná a výsledok dokonalý. Vyskúšať môžete aj moderné panvice, ktoré boli vyrobené len na pečenie palaciniek – ich kraj je nižší ako pri bežnej panvici.
  • Veľkosť panvice závisí od vás, podľa toho, akú veľkosť palaciniek preferujete. Odporúčame však panvicu aspoň s priemerom 22 cm.
  • Naolejovaná panvica musí byť dôkladne rozohriata, následne na ňu môžete priliať cesto. Palacinky pripravujte na miernom ohni a pod stálym dozorom.
  • Pre výraznú banánovú chuť cesta a jeho lepšiu konzistenciu použite prezretejšie banány. Pri výbere nezrelých banánov môžete mať problém s ich rozmixovaním.
  • Hotové palacinky môžete servírovať s akýmkoľvek druhom čerstvého ovocia, prípadne zvoliť orieškové maslo, roztopenú horkú čokoládu či javorový sirup. Voľba je na vás.

Prajeme príjemné maškrtenie!

Zdieľať

Vložiť komentár