Hrušková torta s karamelom

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Torty nemusia byť len čokoládové či ovocné. Potešte niekoho zo svojich blízkych menej tradičnou verziou – hruškovou tortou s karamelom. Sladký karamel skvelo doplní chuť šťavnatých hrušiek. Hoci sa proces prípravy môže zdať zdĺhavý, nedajte sa odradiť. Príprava je jednoduchá. Pustite sa do nej s nami.

Ingrediencie

Korpus:

  • 4 vajcia
  • ⅓ČL mletej škorice
  • 170g krupicového cukru
  • 230g hladkej múky
  • 100ml oleja

Krém:

  • 500g mascarpone
  • 100g jemného tvarohu
  • 100g 33 % smotany na šľahanie
  • 100g práškového cukru
  • 1ČL vanilkového extraktu

Hrušková plnka:

  • 2 hrušky
  • 2PL citrónovej šťavy
  • 1ČL Zlatého klasu
  • štipka mletej škorice
  • 50ml vody
  • štipka soli

Karamel:

  • 100g 33% smotany na šľahanie
  • 100g kryštálového cukru

Hrušky v sirupe:

  • 2 hrušky
  • 300ml jablkovej šťavy
  • 100ml bieleho vína
  • 3PL trstinového cukru

Postup:

Príprava cesta:

  • Bielky oddelíme od žĺtkov.
  • Bielky s cukrom vyšľaháme do tuhej peny.
  • Žĺtky s olejom zmiešame a pridáme k bielkovej pene. Poriadne zamiešame, aby sa zmesi spojili.
  • Pridáme múku a škoricu.
  • Cesto vylejeme do formy s priemerom 18 cm a pečieme pri 180 °C 40 minút. Po upečení korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť.

Hrušková plnka:

  • Hrušky nakrájame na kocky, presunieme do hrnca, zasypeme cukrom a podlejeme 40 ml vody.
  • Pridáme škoricu, citrónovú šťavu a soľ.
  • Podusíme pod pokrievkou približne 3 minúty.
  • Čajovú lyžičku Zlatého klasu zmiešame so zvyškom vody a prilejeme k hruškám.
  • Varíme do zhustnutia.
  • Zmes odstavíme a necháme vychladnúť.

Krém:

  • Krém pripravíme spojením všetkých surovín.

Karamel:

  • Cukor roztopíme (mal by mať jantárovú farbu). Postupne pridávame smotanu na šľahanie a miešame, kým sa karamel nerozpustí. Necháme vychladnúť.

Hrušky v sirupe:

  • Hrušky ošúpeme. Do hrnca dáme všetky suroviny, a keď sa cukor rozpustí, vložíme doň hrušky. Varíme pod pokrievkou približne 15 minút. Hrušky vyberieme a necháme vychladnúť.
  • Korpus prekrojíme na tri rovnaké časti. Na spodný korpus nanesieme krém, hruškovú plnku a karamel. Prekryjeme druhou časťou korpusu a opakujeme vrstvenie krému a plnky. Prekryjeme poslednou časťou korpusu. Krém nanesieme aj zvonku a dáme zachladiť. Ozdobíme pripravenými hruškami v sirupe.

Buchtová sladká dielňa radí: Pri plnení torty si môžeme pomôcť pevnou fóliou, ktorou obopneme celú tortu. Fólia nám pomôže tortu vystužiť pri jej chladení a bude tak pekne rovná.

Dobré rady na záver:

  • Múku preosejte, aby ste dosiahli hladké a nadýchanejšie cesto.
  • Hrušky do hruškovej plnky môžete zbaviť šupiek, aby vám v torte neprekážali.
  • Smotanu na šľahanie môžete pred tým, ako ju nalejete do roztopeného cukru, zohriať. Karamel potom nebude priveľmi prskať a rýchlejšie sa rozpustí.
Zdieľať

Vložiť komentár