Írska káva

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Klasické kapučíno alebo espresso vždy poteší, no z času na čas nie je na škodu zaexperimentovať. Medzi milovníkmi kávy sa nájdu aj takí, ktorí si potrpia na jej nevšedné variácie.

Ingrediencie

  • 30ml šľahačkovej smotany (asi 2 PL)
  • 150ml čerstvo uvarenej čiernej kávy
  • 50ml whisky alebo Baileys
  • 1 – 2ČL cukru (buď hnedého alebo bieleho – podľa vlastných preferencií)
  • štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orecha (môžete vynechať, ak je pre vás príliš aromatický)

Káva vonia ako čerstvo namleté nebo. – Jessi Lane Adamsová

Na kávu sme zvyknutí ako na životabudič, ktorý nás každé ráno zobúdza a dodáva potrebnú energiu. Ak ide o ňu samotnú, potrpíme si najmä na jej kvalitu. Vo svete existuje nesmierne množstvo druhov a spôsobov prípravy kávy a skoro všetky sa tešia rovnakej obľube – či už je to klasické espresso, kapučíno, alebo flat white, na kávu nedáme dopustiť. Okrem toho, že ju s radosťou pijeme, používame ju často aj v dezertoch (klasické tiramisu je výborným príkladom).

Cesta k úspechu je vydláždená kávou. – Neznámy autor

Sú však dni, keď máme chuť na niečo noblesnejšie – v takom prípade nastupuje na scénu írska káva. Pri jej príprave je dôležité mať na pamäti použitie kvalitnej čiernej kávy a kvalitnej whisky. V niektorých variantoch sa dokonca používa známy írsky likér Baileys. Okrem toho kombinuje írska káva aj šľahačku a keď je káva dostatočne osladená, instantne poteší naše chuťové poháriky. Koniec koncov, írska káva je dekadentným záverom po výdatnom jedle.

Postup:

  • Zľahka vyšľahajte smotanu (v tomto prípade môžete použiť 33 % alebo 40 %) a odložte ju nabok. Smotana by nemala byť vyšľahaná úplne dotuha, ale mala by udržať svoj tvar. Získať máte šľahačku, ktorá bude ľahká ako obláčik. Šľahať môžete pomocou kuchynského mixéra alebo aj ručne.
  • Kávu vlejte do skleneného pohára, potom prilejte whisky alebo Baileys a pridajte cukor. Dobre zamiešajte, až kým sa cukor nerozpustí.
  • Navrch jemne pridajte vyšľahanú smotanu a posypte štipkou čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Podávajte horúce.
  • Ak chcete svoj zážitok posunúť na ešte vyššiu úroveň, servírujte írsku kávu v krásnych pohároch, napríklad aj v pohári na stopke.
  • Verziu s whisky môžete servírovať pánom a verziu s likérom Baileys dámam. Pôžitok na oboch stranách bude zaručený.

Milí čitatelia, urobte si aj počas bežných, stereotypných dní chvíľu pre seba. Zrelaxujte sa s vašimi blízkymi napríklad pri kávovej delikatese.

Zdieľať

Vložiť komentár