Kávové zrná

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Kávové zrná patria k obľúbeným nepečeným zákuskom. Určite ste si na nich pochutnali na oslave či svadbe, často sa však pripravujú aj počas sviatkov. Spojenie marcipánu, kávy a čokolády ulahodí aj tým náročnejším. Ide o jednoduchý recept, ktorý podľa nášho postupu zvládnu pripraviť aj úplní začiatočníci.

Ingrediencie

Suroviny:

  • 250g masla
  • 50g kakaa
  • 450g belgickej čokolády
  • 3PL instantnej kávy
  • 400g maslových sušienok
  • 280g salka
  • 250g práškového cukru
  • 1PL kokosového oleja
  • 100ml vody
  • 800g marcipánu alebo bieleho fondánu

* Z uvedeného množstva surovín pripravíte približne 30 ks kávových zŕn.

Postup:

  • Maslové sušienky zomelieme na jemno a zmiešame s kakaom a cukrom.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustíme 50 g čokolády s maslom.
  • Instantnú kávu zalejeme horúcou vodou a následne pridáme k rozpustenej čokoláde a maslu.
  • Túto zmes primiešame k sušienkovej zmesi a nakoniec pridáme salko.
  • Takto pripravenú zmes dáme vychladiť do chladničky na 1 hodinu.
  • Kým zmes chladne, naporciujeme marcipán na 30 g kúsky. Každý kúsok vyvaľkáme tak, aby mal približne 1 mm hrúbku. Takto pripravený marcipán dáme do formy na kávové zrno a následne naň položíme kávovú hmotu.
  • Formičku podľa uvedeného návodu správne pritlačíme a vyklopíme.
  • Ak zostane marcipán po okrajoch formy, zrežeme ho.
  • Pripravené zrná namáčame vo zvyšnej roztopenej čokoláde zmiešanej s kokosovým olejom.

Buchtová sladká dielňa radí: Dáme pozor, aby nám kávová zmes v chladničke príliš nestuhla. Potom by sa s ňou ťažšie pracovalo.

Dobré rady na záver:

  • Na vytvarovanie kávového zrna môžeme použiť aj varechu. Z kávovej hmoty vytvarujeme valček, ktorý obalíme vyvaľkaným marcipánom. Pomocou varešky pritlačením v strede spravíme typickú kávovú priehlbinu.
  • Namiesto marcipánu môžete použiť jeho náhradu pripravenú zo sušeného plnotučného mlieka, z práškového cukru a tuku na pečenie.
  • Do kávovej zmesi môžete pridať pre chuť aj trochu rumu, prípadne rumovej arómy.

Milí čitatelia, vyskúšate si náš recept na kávové zrná pripraviť doma? Budeme radi, ak sa s nami podelíte o výsledok.

Zdieľať

Vložiť komentár