Moravské koláče

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Sladké dobroty z kysnutého cesta pripomínajú detstvo a návštevy u starých rodičov. Okrem toho, že sú chutné a zasýtia, môžete si ich dopriať na raňajky, prípadne zabaliť so sebou na cestu. Vyskúšajte si ich pripraviť doma a inšpirujte sa naším receptom na tradičné moravské koláče s tvarohovou či slivkovou náplňou.

Ingrediencie

Suroviny na cesto:

  • 560g hladkej múky
  • 100g polohrubej múky
  • 2 žĺtky
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 300ml mlieka
  • 110g roztopeného masla
  • 60g kryštálového cukru
  • 1ks vanilkového cukru
  • ¼ČL soli

Tvarohová plnka:

  • 500g hrudkovitého tvarohu
  • 1ks vanilínového cukru
  • 20 gkrupicového cukru
  • 4žĺtky
  • 40 gzlatého klasu
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • marhuľový džem

Makovo-lekvárová plnka:

  • 100g slivkového lekváru
  • 150ml mlieka
  • 100g mletého maku

Posýpka:

  • 50g masla
  • 50g kryštálového cukru
  • 50g polohrubej múky

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 24 ks.

Postup

  • Najprv si pripravíme kvások. Do hlbšej misky vložíme rozdrvené droždie, 2 PL cukru, 300 ml vlažného mlieka a premiešame.
  • Kvások necháme vykysnúť na teplom mieste zhruba 15 minút.
  • Keď vykysne, zmiešame ho s múkami, zvyšným cukrom, soľou, žĺtkami a roztopeným maslom.
  • Vypracujeme elastické cesto, ktoré sa nám oddeľuje od misy.
  • Na teplom mieste ho necháme vykysnúť 30 – 40 minút.
  • Vykysnuté cesto preložíme na drevenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm.
  • Z cesta pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme kolieska s priemerom 8 cm alebo 10 cm.
  • Kolieska kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a do každého z nich urobíme jamku.
  • Do jamky dáme tvarohovú plnku (získame ju zmiešaním všetkých surovín), môžeme k nej do stredu pridať aj lyžičku marhuľového džemu.
  • Alebo plníme makovo-slivkovou plnkou. Pripravíme ju tak, že zohrejeme mlieko, zalejeme ním mletý mak, pridáme lekvár a zamiešame.
  • Nakoniec dozdobíme posýpkou, ktorú pripravíme zmiešaním masla, cukru a múky.
  • Necháme ešte pár minút podkysnúť na plechu a pečieme 25 minút pri teplote 180 °C.

Buchtová sladká dielňa radí

Pripravenú tvarohovú plnku dáme odkvapkať vo väčšom sitku, aby sme odstránili prebytočnú šťavu.

Dobré rady na záver

  • Vykrojené kolieska ukladajte na plech s väčším odstupom, aby sa po zväčšení objemu pri pečení nezlepili. 
  • Posýpku aj plnku môžete obmieňať podľa chuti a preferencií. Ak máte radi sviežejšie chute, zvoľte čerstvé ovocie.
  • Po upečení môžete koláče nechať chvíľku postáť, aby vychladli, a následne ich posypať práškovým cukrom. Potešíte najmä milovníkov sladkého. 
  • Koláče možno nechať pri izbovej teplote zakryté čistou bavlnenou utierkou. Spravia tak radosť každému, kto si spopod nej príde vybrať svoju obľúbenú verziu.

Milí čitatelia, aká plnka v moravských koláčoch je vaša obľúbená? Podeľte sa s nami a inšpirujte aj ostatných.

Zdieľať

Vložiť komentár