Ingrediencie

Suroviny na cesto:

560 g hladkej múky

100 g polohrubej múky

2 žĺtky

1 kocka čerstvého droždia

300 ml mlieka

110 g roztopeného masla

60 g kryštálového cukru

1 ks vanilkového cukru

¼ ČL soli

Tvarohová plnka:

500 g hrudkovitého tvarohu

1 ks vanilínového cukru

20 g krupicového cukru

4 žĺtky

40 g zlatého klasu

citrónová kôra z 1 citróna

marhuľový džem

Makovo-lekvárová plnka:

100 g slivkového lekváru

150 ml mlieka

100 g mletého maku

Posýpka:

50 g masla

50 g kryštálového cukru

50 g polohrubej múky

*Z uvedeného množstva pripravíte približne 24 ks.

Moravské koláče

- 20.03.2023 09:00  

Sladké dobroty z kysnutého cesta pripomínajú detstvo a návštevy u starých rodičov. Okrem toho, že sú chutné a zasýtia, môžete si ich dopriať na raňajky, prípadne zabaliť so sebou na cestu. Vyskúšajte si ich pripraviť doma a inšpirujte sa naším receptom na tradičné moravské koláče s tvarohovou či slivkovou náplňou.

 

Postup:

 
  • Najprv si pripravíme kvások. Do hlbšej misky vložíme rozdrvené droždie, 2 PL cukru, 300 ml vlažného mlieka a premiešame
  • Kvások necháme vykysnúť na teplom mieste zhruba 15 minút.
  • Keď vykysne, zmiešame ho s múkami, zvyšným cukrom, soľou, žĺtkami a roztopeným maslom. 
  • Vypracujeme elastické cesto, ktoré sa nám oddeľuje od misy. 
  • Na teplom mieste ho necháme vykysnúť 30 – 40 minút. 
  • Vykysnuté cesto preložíme na drevenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm. 
  • Z cesta pomocou okrúhlej formičky vykrajujeme kolieska s priemerom 8 cm alebo 10 cm
  • Kolieska kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie a do každého z nich urobíme jamku.
  • Do jamky dáme tvarohovú plnku (získame ju zmiešaním všetkých surovín), môžeme k nej do stredu pridať aj lyžičku marhuľového džemu.
  • Alebo plníme makovo-slivkovou plnkou. Pripravíme ju tak, že zohrejeme mlieko, zalejeme ním mletý mak, pridáme lekvár a zamiešame. 
  • Nakoniec dozdobíme posýpkou, ktorú pripravíme zmiešaním masla, cukru a múky.
  • Necháme ešte pár minút podkysnúť na plechu a pečieme 25 minút pri teplote 180 °C.

Buchtová sladká dielňa radí: Pripravenú tvarohovú plnku dáme odkvapkať vo väčšom sitku, aby sme odstránili prebytočnú šťavu.

Dobré rady na záver:

  • Vykrojené kolieska ukladajte na plech s väčším odstupom, aby sa po zväčšení objemu pri pečení nezlepili. 
  • Posýpku aj plnku môžete obmieňať podľa chuti a preferencií. Ak máte radi sviežejšie chute, zvoľte čerstvé ovocie.
  • Po upečení môžete koláče nechať chvíľku postáť, aby vychladli, a následne ich posypať práškovým cukrom. Potešíte najmä milovníkov sladkého. 
  • Koláče možno nechať pri izbovej teplote zakryté čistou bavlnenou utierkou. Spravia tak radosť každému, kto si spopod nej príde vybrať svoju obľúbenú verziu.

Milí čitatelia, aká plnka v moravských koláčoch je vaša obľúbená? Podeľte sa s nami a inšpirujte aj ostatných.

 

Komentáre

 
 

Podobné články