Ingrediencie

Suroviny:

Na cesto:

270 ml mlieka

250 g hladkej múky

270 g polohrubej múky

½ kocky čerstvého droždia

štipka soli

100 g roztopeného masla

20 g hnedého cukru

Na plnku:

100 g hnedého cukru

100 g zmäknutého masla

1 ČL mletej škorice

1 ČL mletého kardamómu

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 15 ks.

Osie hniezda s kardamómom a hnedým cukrom

- 26.10.2022 11:00  

Ich verzia so škoricou je vám iste známa, no vyskúšajte časť škorice zameniť za kardamóm. Nezameniteľná vôňa a chuť tejto koreniny v nadýchaných osích hniezdach prekvapí vašich blízkych. Kombinácia s hnedým cukrom dodá ten správny výsledný tón chutí. Vychutnajte si ich so šálkou čaju či kávy.

 

Postup:

 
  • Všetky suroviny na cesto zmiešame. 
  • Cesto dáme kysnúť v uzavretej nádobe v chladničke do ďalšieho dňa.
  • Vykysnuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 mm. 
  • Pripravíme plnku – hnedý cukor, škoricu, kardamóm a zmäknuté maslo spolu zmiešame. 
  • Zmesou potierame vyvaľkané cesto. 
  • Následne cesto zrolujeme do valca a krájame na 1,5 cm hrubé kúsky. 
  • Dáme podkysnúť ešte na 15 minút. Pečieme pri 200 °C 15 minút.

Buchtová sladká dielňa radí: Cesto pred vložením do nádoby pred kysnutím jemne potrieme olejom, po vykysnutí sa nebude lepiť na ruky.

Dobré rady na záver:

  • Namiesto klasickej hladkej múky môžete použiť múku na pizzu, ktorá má vyšší podiel lepku a veľmi dobre sa hodí na prípravu kysnutého cesta.
  • Krátko pred dopečením (približne 5 minút vopred) môžete osie hniezda poliať smotanou na šľahanie. Budú vláčnejšie a ešte chutnejšie.
  • Chuť kardamómu v osích hniezdach si určite zamilujete, môžete preto pokojne vynechať škoricu a pripraviť si ich iba s ním.
  • Na krájanie osích hniezd môžete použiť niť. Cesto sa vám nezdeformuje a hniezda budú krásne guľaté.

A čo vy, milí čitatelia, máte radi osie hniezda? Podeľte sa s nami o svoje tipy, ako ich pripraviť.

 

Komentáre

 
 

Podobné články