Ingrediencie:

1 l mlieka

300 g guľatozrnnej ryže

500 g zaváraných broskýň

štipka mletého vanilkového bourbonu (prípadne tekutý vanilkový extrakt)

6 vajec

kôra z ½ citróna

150 g krupicového cukru

150 g masla

štipka soli

práškový cukor na posypanie

*Z uvedeného množstva pripravíte približne 8 porcií.

*Odporúčame použiť plech s rozmermi 20 × 30 cm.

Ryžový nákyp s broskyňami

- 06.01.2022 10:17  

Ryžový nákyp je vďačným hlavným jedlom, ale i dezertom v akomkoľvek ročnom období. Skvelé je, že ho môžete podávať s rôznymi druhmi prísad podľa vlastnej chuti. Potešte celú rodinu a pripravte si s nami recept na chutný a rýchly ryžový nákyp s broskyňami.

 

Postup:

 
  • Ryžu spolu so štipkou mletého vanilkového bourbonu si uvaríme v mlieku až do zhustnutia. Následne necháme zmes vychladnúť.
  • Zmäknuté maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridávame po jednom žĺtku a citrónovú kôru, kým sa nám všetko nespojí. 
  • Následne po lyžiciach pridávame uvarenú ryžu. Zmes stačí v tomto kroku miešať už len ručne. 
  • Nakoniec k ryžovej zmesi primiešame vyšľahané bielky. Zľahka, postupne, aby sme ich nerozbili. Mali by dopomôcť k tomu, aby bol nákyp v konečnom dôsledku ľahký a vláčny. 
  • Polovicu zmesi nanesieme na plech a na ňu poukladáme broskyne. Následne nanesieme zvyšnú polovicu zmesi. 
  • Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C po dobu 50 minút
  • Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Dobré rady na záver:

  • Na prípravu ryžového nákypu je najvhodnejšia drobnozrnná a guľatozrnná ryža. Počas mäknutia uvoľňuje škrob, vďaka ktorému sa vytvorí hustá kaša.
  • Lahodnosť nákypu docielite správnym vyšľahaním žĺtkov s cukrom do jemnej peny. Nadýchanosť zase kvalitným našľahaním bielkov. Určite si dajte záležať a tieto kľúčové kroky nepodceňujte. 
  • Pri ukladaní broskýň, ale aj iného zaváraného ovocia dajte pozor, aby sa na ryžovú zmes nedostalo príliš veľa šťavy z kompótu – mohla by ovplyvniť jej konzistenciu.
  • Pre šťavnatejšiu chuť môžete hotový ryžový nákyp pri servírovaní poliať šťavou z kompótu.

Milí čitatelia, máte radi ryžový nákyp s ovocím alebo naopak, radšej bez neho? Pocukrovaný alebo radšej nie? Ak sa rozhodnete náš recept pripraviť, budeme radi, ak sa podelíte o vaše výtvory, prípadne zašlete tipy na prípravu či vylepšenie.

 

Komentáre

 
 

Podobné články