Ingrediencie
- 5kg trstinového alebo kryštálového cukru
- 5l vody
- 20ks žihľavy (cca 20 cm vysoké stonky)
- 1 citrón
- 1 kyselina citrónová (80 g)
- 1 kyselina sorbová (2 g)
Nachystáme si 5-litrový pohár, do ktorého dáme žihľavu. Rozkrájame si citrón a pridáme ho k žihľave spolu s kyselinou citrónovou. Obsah zalejeme 5 litrami vody a necháme 24 hodín stáť. Po odstátí sirup scedíme, pridáme kyselinu sorbovú a trstinový cukor. My sme cukor pridávali postupne (1 kg cukru na 1 l žihľavového roztoku). Miešame dovtedy, kým sa cukor nerozpustí.
Tip
My sme zaexperimentovali a použili trstinový cukor, ktorý dodá sirupu karamelovú príchuť. Ak dávate prednosť tradičnejšej chuti, použite kryštálový cukor.