Pripravte si rokmi overenú klasiku – nadýchanú bublaninu

Bublanina, jednoduchý rýchly koláč, ktorý pozná hádam každá gazdinka. Obľúbená je nielen v období dozrievania prvého ovocia, ale keďže ju možno upiecť aj z konzervovaného ovocia, i v zime. Či už do nej pridáte jahody, slivky, marhule alebo iné ovocie podľa vášho výberu, za pár minút vykúzlite koláč, ktorý len ťažko vydrží aj do druhého dňa. A to rozhodne nie preto, že by sa pokazil.

Ako upiecť bublaninu

Príprava bublaniny je jednoduchá. K vykúzleniu lahodného koláča postačí len trištvrte hodinka (vrátane času pečenia) a suroviny ako vajíčka, cukor, olej, mlieko, múka a kypriaci prášok.Zo surovín pripravíme hladké cesto, ktoré vylejeme na plech a doplníme ovocím podľa vlastného výberu. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Hotovú bublaninu necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom a hurá, môžeme servírovať. Najväčším problémom mnohých gazdiniek pri príprave bublaniny je dilema ako dlho a pri koľkých stupňoch bublaninu piecť. Ideálnou teplotou na pečenie bublaniny je teplota v rozpätí 170 až 180° C. Čas pečenia bublaniny závisí od rúry na pečenie, ale nemal by presiahnuť 35 minút. Približne po 25 minútach pečenia svoju bublaninu kontrolujte a prispôsobte si celkový čas pečenia svojim potrebám.

4 tipy, vďaka ktorým bude vaša bublanina nadýchaná

Hoci základný recept na bublaninu nie je žiadna veda, oplatí sa poznať zopár trikov, ktoré spravia vašu bublaninu neodolateľnou. Pri príprave bublaniny vyskúšajte nasledujúce 4 kroky. Bublanina bude vďaka nim krásne nadýchaná a jemná.

1. Dôkladné vymiešanie vajíčok

Nemiešajte všetky suroviny naraz, ale najskôr dôkladne vymiešajte mixérom vajíčka s cukrom do peny a až následne pridajte ostatné suroviny. Ešte nadýchanejšiu bublaninu získate, ak najskôr vymiešate len bielka a žĺtka pridáte až neskôr.

2. Preosiatie múky

Múku a kypriaci prášok zmiešajte dohromady, preosejte cez sito a až potom pridajte do cesta. Cesto bude krásne jemné a nebudú v ňom zbytočné hrudky.

3. Predhriatie rúry na pečenie

Nadýchanú a jemnú bublaninu dosiahnete jedine dostatočne predhriatou rúrou. Ideálne je, ak si rúru necháte predhrievať už v momente, keď ešte len začínate miešať cesto. Ak by ste rúru na pečenie zapli až v čase, keď už je cesto na plechu, cesto počas čakania na ideálnu teplotu spľasne a bublanina príde o svoju nadýchanosť.

4. Prekrytie plechu papierom na pečenie

Posledné minúty pred upečením vyskúšajte prekryť vrch plechu papierom na pečenie. Vďaka tomuto jednoduchému triku povrch bublaniny nezhnedne.

Vždy rovnaká, a predsa iná

Nekorunovanou kráľovnou medzi bublaninami je čerešňová bublanina, no upiecť ju môžeme prakticky z ľubovoľného ovocia. Výborným variantom je marhuľová bublanina, či bublanina pripravená z jahôd alebo drobného bobuľového ovocia. Ak sa rozhodnete piecť bublaninu z konzervovaného ovocia, nechajte ho najskôr odtiecť zo šťavy a až následne uložte na cesto.

Klasické cesto na bublaninu je taktiež možné rôzne ozvláštniť. Jeden koláč tak môžete zakaždým pripraviť inak. Stačí vymeniť klasickú múku za špaldovú, či pridať do cesta orechy alebo mak. Okrem obmeny cesta a ovocia, môžete bublaninu doplniť aj pridaním tvarohu, posýpkou na ovocie alebo želatinou.

Bublanina predstavuje nedeľnú klasiku mnohých slovenských domácnosti. Niektoré rodiny majú aj svoj osvedčený rodinný recept, ktorý sa v rodine dedí už niekoľko generácii. Fantázii sa v tomto smere medze nekladú. Ak radi experimentujete, vymýšľanie rôznych bublaninových variácii bude pre vás tou pravou zábavou. A ak radšej pečiete overené recepty, môžete si pripraviť niektorú zo zaujímavých bublanín, ktoré sme pre vás vybrali.

Ak dostanete chuť s bublaninou trošku zaexperimentovať, vyskúšajte „našu“ ušľachtilú bublaninu

Či už máte svoj overený recept na bublaninu alebo vyskúšate niektorý z našich receptov vynikajúcich receptov, medzi ktoré patrí napríklad aj recept Ušľachtilá bublanina (recept Sladkej babky), ktorý patrí k najobľúbenejším koláčom v čase sezóny čerstvého ovocia. Samozrejme tu nájdete aj recepty na klasickú marhuľovú bublaninu, pripadne bublaninu marhuľovo-makovú.

So sezónou marhúľ prichádza aj sezóna obľúbenej marhuľovej bublaniny (zdroj: AngieBakes)

Veríme, že bublanina sa stane obľúbeným koláčom aj vo vašej domácnosti. Veď jednoduchší a zároveň tak chutný koláč, ktorý možno pripraviť na tisíc rôznych spôsobov, nájdeme len ťažko.

Ak máte radi mak, pokojne ho pridajne do svojej bublaniny. Pochutíte si:-) (zdroj: The story of a cake)
Zdieľať

Vložiť komentár