Ako si vyšľaháte ten najlepší sneh z bielkov a cukru do vašich zákuskov?

Pri pečení mnohých múčnikov – koláčov a zákuskov býva často dôležitou súčasťou receptu aj šľahanie snehu z vaječných bielkov. Viete, ako na to?

Mohlo by sa zdať, že ide o jednoduchý úkon, ktorý zvládne každý, no v skutočnosti existuje niekoľko problémov, s ktorými sa už pri príprave snehu stretlo viacero z nás. Stačí malá chybička a namiesto tuhého snehu vznikne tekutá hmota, ktorá koláč skôr znehodnotí, ako by mu prospela. Aké sú dôležité zásady a triky, ktoré by ste mali dodržiavať, aby ste sa dopracovali k pevnému a nadýchanému snehu?

Niekoľko tipov, ako vyšľahať tuhý sneh z bielkov

Dôležitým krokom pred samotným šľahaním snehu je príprava vajíčok. Stavte na kvalitné ingrediencie a používajte vždy čerstvé vajíčka. Bielky by mali byť dokonale oddelené od žĺtkov. Pri rozbíjaní vajíčok sa snažte o to, aby žĺtok ostal v celku, neporušený. Časti žĺtka by sa nemali ocitnúť v bielku, pretože aj malé stopy žĺtka dokážu zmariť vaše úsilie o šľahanie tuhého snehu z bielkov. Ideálne je vybrať vajíčka z chladničky skôr, aspoň hodinu pred prípravou, aby získali izbovú teplotu. Niektorí cukrári dokonca odporúčajú bielky oddeliť už večer, nechať ich odležať cez noc a vyšľahať pred pečením. Ak si nebudete úplne istí, ako staré sú vajíčka, pomôže vám pridať do misky na každé vajíčko jednu malú lyžičku studenej vody. Získate tak aj väčšie množstvo snehu. Nádoba na šľahanie snehu z bielkov, by mala byť odmastená. Ideálne je, ak ju predtým vypláchnete zriedenou octovou vodou. Aj ostatné nástroje na šľahanie, metličky a pod. by mali byť dokonale čisté a odmastené. Môžete ich tiež skúsiť potrieť citrónom.

Ako vyšľahať sneh s cukrom

Ďalším krokom pri príprave snehu je pridávanie surovín a spôsob ich primiešania. Pri príprave sladkého snehu z bielkov je vhodnejšie pridávať kryštálový cukor alebo jemnejší krupicový cukor než práškový. Dôležitý je aj spôsob pridávania cukru pri šľahaní snehu. Na začiatku šľahania skúste pridať iba polovičnú dávku cukru, a až keď je sneh tuhý a zostáva na metličke, pridajte postupne zvyšok.

Stručne ako vyšľahať sneh ručne

Na samotné šľahanie snehu možno použiť kuchynský robot, elektrický ručný šľahač alebo metličku. V robote je síce možné spraviť sneh rýchlo, nevýhodou však je, že týmto spôsobom sa do snehu nedostane dostatok vzduchu, a preto nebude taký pevný. Najlepší sneh dostanete ručným šľahaním. Bielky musíte šľahať ručne metličkou bez prestávky až na požadovanú hustotu. Pri použití elektrického šľahača je dobré postupne pridávať rýchlosť. Myslite na to, že čím tuhší budete mať vyšľahaný sneh, tým bude váš koláč kyprejší a vláčnejší. Pevnejší sneh získate aj pridaním pár kvapiek citrónu alebo štipky soli v priebehu šľahania. Dobre vyšľahaný sneh tvorí po vytiahnutí metličky špičky, a ak by ste otočili nádobu, v ktorej ste šľahali, hore dnom, zostane v nej pevne bez pohybu a stekania.

Vyšľahať naozaj dobrý sneh je umenie, výsledok však stojí za to (Zdroj: www.pixabay.com)

Čo by ste pri šľahaní snehu nemali robiť?

  • Sneh vždy šľahajte metličkami, ktoré sú studené, vychladené
  • Počas šľahania, ak potrebujete nástroje opláchnuť, robte tak vždy iba studenou vodou, nie teplou
  • Cukor prisypávajte do bielka postupne, po častiach, nie naraz
  • Cukor vždy odvážte presne podľa receptu, nepridávajte ho odhadom
  • Sneh by ste si nemali nikdy pripravovať dopredu, pretože časom postupne vlhne, stráca objem a prestáva držať potrebný tvar
  • Pripravený sneh nevmiešavajte do cesta šľahačom ani mixérom, mal by byť iba zľahka a pomaly zapracovaný do cesta vareškou
  • Pripravené cesto by nemalo dlho stáť, naopak, malo by ísť čo najskôr do formy a predhriatej rúry. Vtedy bude každý koláčik správne a chutne nadýchaný

Recepty so snehovým pečivom

Ak by ste mali chuť vyskúšať recepty so šľahaným snehom a obľubujete chuť snehového drobného pečiva, vyskúšajte si upiecť niektoré z nasledujúcich sladkostí:

Ovocné mini pusinky (mini Pavlova)

Ak pridáte na pusinky čerstvé ovocie, potešíte jazyk aj srdce (Zdroj: AngieBakes)

Mini pusinky, známe aj pod názvom mini Pavlova, sú skvelou sladkou pochúťkou pri oslavách alebo k nedeľnému obedu. Príprava je nenáročná a ozdobiť ich môžete čerstvým ovocím podľa vašej chuti a aktuálnej sezóny.

Francúzske makronky s karamelovým krémom

Malé farebné koláčiky si získajú deti aj dospelých (Zdroj: Recepty Fresshion)

Recept na veselé farebné francúzske makronky síce nepatrí k najjednoduchším, no určite potešia všetkých maškrtníkov. Ak si cesto rozdelíte na viac dávok a každú zafarbíte potravinárskym farbivom na iný odtieň, deti vás za to budú milovať.

Zdieľať

Vložiť komentár