Zaváranie ovocia a zeleniny – ako sterilizovať zaváraniny a pripraviť zásoby na zimu

- 03.10.2019 00:00

Leto a jeseň, to je čas, kedy v záhrade začína dozrievať ovocie a zelenina. Príroda nám postupne ponúka množstvo darov a my ich často ani nestíhame všetky skonzumovať. Vyhodiť by ich bola škoda a preto prichádza rad na prípravu zásob na zimu, ktorá sa pomaly, nenápadne približuje.

Mrazenie, sušenie, zaváranie. Možností, ako spracovať úrodu, je veľa. Výber spracovania závisí najmä od osobných preferencií, ale taktiež aj od kvality plodov. Dnes vám poradíme, ako si pripraviť domáce zaváraniny, ktoré môžete skladovať aj niekoľko rokov.

 

Výhody zavárania

Vedeli ste, že správne pripravený kompót skladovaný v chlade a tme má trvanlivosť aj 6 rokov? Okrem toho, na rozdiel od takých mrazených potravín, je zaváraniny možné konzumovať ihneď po otvorení a to aj bez akejkoľvek ďalšej úpravy. Domáce zaváranie so sebou prináša aj možnosť experimentovania a pripravenia si originálnej zaváraniny presne podľa svojej chuti a potreby.

Ako správne zavárať

Pri zaváraní sa nepohneme bez troch základných vecí:

  1. Zaváraninové poháre – môžu byť rôznej veľkosti a tvaru.
  2. Viečka na zaváranie – existuje viacero druhov (so závitom, bez závitu, so silikónovým lemom, s kovovým patentom)
  3. Potraviny, ktoré sa chystáme konzervovať – ovocie, zelenina, ale aj mäso či omáčky.

 

Čaro zavárania spočíva v uzavretí ovocia alebo zeleniny do zaváraninového pohára s cieľom zamedziť prístupu vzduchu a následnom zahriatí naplnených pohárov na teplotu 80 až 85 °C. Postup je jednoduchý. Pripravené ovocie alebo zeleninu poukladáme do zaváraninového pohára, zalejeme cukrovým nálevom, dobre uzavrieme a dáme sterilizovať do väčšieho hrnca s vodou. Prevarenie kompót pasterizuje, vďaka čomu ho chráni pred mikroorganizmami. Vysoká teplota pri sterilizácií zároveň vytlačí zo zaváraninových pohárov nadbytočný vzduch a vytvorí podtlak, ktorý drží zaváraninové viečko.

 

Načo pri zaváraní nezabudnúť

Sterilizácia nie je žiadna veda, no ak chceme, aby nám zavárané potraviny vydržali čo najdlhšie, musíme počas zavárania myslieť na zopár maličkostí:

1. Zavárané ovocie / zelenina by nemali byť prezreté a príliš mäkké

Na zaváranie vyberáme zdravé a čerstvé ovocie. Vyhneme sa ovociu, ktoré je už prezreté a príliš mäkké. Takéto ovocie radšej spracujeme na džem.

 

2. Čistota je základ

Ovocie pred zaváraním dôkladne umyjeme, očistíme a zbavíme nejedlých častí.

3. Poháre aj viečka musia byť dokonale čisté a suché

Zaváraninové poháre a viečka pred použitím dôkladne umyjeme horúcou vodou a sterilizujeme. Sterilizovať zaváraninové poháre a viečka možno vyvarením v hrnci s vodou alebo zahriatím na plechu naplnenom vodou v rúre na pečenie. Po sterilizácii zaváraninové poháre nikdy neutierame, ale necháme ich len voľne vysušiť. Používame ich až keď sú suché.

4. Dôkladné uzavretie zaváraninových pohárov je základ úspechu

Uzáver na zaváraninových pohároch sa musí po uzavretí dobre prisať. Ak viečko po uzavretí dobre nedrží, vymeníme ho. V žiadnom prípade neodkladáme zaváraninu, ktorej uzáver  nedrží.

5. Hotové zaváraniny potrebujú vychladnúť pomaly

Po ukončení sterilizácie zaváraniny poukladáme na teplú podložku (napríklad deku) otočené hore dnom a necháme ich pomaly vychladnúť.

 

6. Štítky s názvom a dátumom zavárania uľahčia orientáciu v „sklade“ zaváranín

Hotové zaváraniny označíme štítkom, na ktorý si poznačíme druh zaváraniny a dátum zavárania. Tento jednoduchý trik uľahčí orientáciu v budúcnosti. Niekedy je totiž náročné mať prehľad vo všetkých zaváraninách, ktoré vo svojej zbierke máme, tobôž, ak človek patrí medzi gazdinky, ktoré zavárajú vo veľkom.

 

Časté chyby pri zaváraní

Chyby pri zaváraní zvyčajne súvisia s nedodržaním vyššie spomínaných zásad. Najčastejšie sa stretávame s nasledujúcimi:

1.     Príliš mäkké plody

Je kompót chutný, no kašovitý? Pravdepodobne ste použili prezreté ovocie alebo ste zaváraninu sterilizovali pri vysokej teplote.

2.     Hnednutie plodov

Príčinou hnednutia zaváraných plodov býva ich nedostatočné zaliatie nálevom. Ak uzatvorený kompót vyzerá správne, no začne hnednúť bezprostredne po otvorení, je to signálom, že proces sterilizácie neprebehol správne. Takýto kompót radšej nekonzumujte.

3.     Kvasenie alebo plesnivenie kompótu

Pokazenie kompótu môže mať viacero príčin. Najčastejšou je nesprávne prichytené viečko. No vinníkmi môžu byť aj nedostatočne umyté zaváraninové poháre, príliš krátka doba alebo nízka teplota sterilizácie.

Sterilizovanie v elektrickej rúre a ďalšie netradičné inšpirácie ako zavárať

Okrem klasického zavárania vo veľkom hrnci, možno na sterilizáciu využiť aj iné metódy.

1.     Sterilizovanie v elektrickej rúre

Podobne ako zaváraninové poháre, tak aj celé zaváraniny možno sterilizovať aj v rúre na pečenie. Je jedno, či máte rúru teplovzdušnú, elektrickú alebo plynovú, postup je rovnaký. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Do vyhriatej rúry položíme plech s uloženými zaváraninovými pohármi ponorenými do výšky 1,5 cm v teplej vode.  Sterilizujeme 5 až 10 minút, v závislosti od veľkosti zaváraninových pohárov.

2.     Sterilizovanie v mikrovlnnej rúre

Sterilizovanie v mikrovlnnej rúre je praktických riešením, pokiaľ zavárame len pár pohárov. Čas potrebný na sterilizáciu závisí od výkonu mikrovlnnej rúry a počtu zaváraninových pohárov. Časy potrebné na sterilizáciu jedného pohára sú:

  • Výkon 700 W = 6 minút 
  • Výkon 750 W = 5 a pol minúty
  • Výkon 800 W = 5 minút a niekoľko sekúnd
  • Výkon 850 W = 5 minút
  • Výkon 900 W = 4 a pol minúty

3. Sterilizovanie v umývačke riadu

Zaváraninové poháre poukladáme do umývačky riadu viečkom nahor. Sterilizujeme programom s teplotou 70 až 80 stupňov.

Najlepšie ovocie a zelenina na zaváranie

Na zaváranie s cukrovým nálevom sa hodia všetky druhy ovocia a zo zeleniny napríklad tekvica, cuketa či melón. Zaváraniny okrem zaliatia cukrovým nálevom, pripraveným z vody a  kryštálového cukru, môžeme rôzne dochutiť. Stačí pridať škoricu, vanilku, zázvor, mätu, medovku, citrónovú kôru alebo alkohol a razom máme originálny kompót, ktorý v obchode len tak nekúpime.

Využitie zaváranín v kuchyni je pestré. Môžeme ich použiť ako prílohu k jedlu, prísadu do koláčov a jedál, aj na prípravu rýchleho nepečeného dezertu. Práve preto na tento jednoduchý spôsob spracovania úrody stále nedá dopustiť množstvo gazdiniek.

 

Komentáre