Letný manuál pečenia s domácim ovocím

Milovníci koláčov, zákuskov, zmrzliny a ďalších chutných dezertov, radujte sa, prichádza najkrajšie obdobie roka – sezóna letného ovocia. Teplé dni signalizujú postupné dozrievanie rôznych druhov ovocia a o našu pozornosť sa uchádzajú pestrofarebné a šťavnaté plody, ktoré nielen skvele chutia, no zároveň osviežia a častokrát zaženú aj hlad.

Hľadáte najlepší spôsob, ako svoje farmárske úspechy predviesť v podobe zrelého letného ovocia? Využite vypestované produkty na prípravu úžasných receptov na pečené i nepečené dobroty, domáce sirupy, džemy, smoothie alebo letné drinky na záhradné párty. Žiadne ovocie z obchodu sa chuťou nevyrovná tomu z našich záhrad a lokálnych samozberov. Ovocné dezerty sú ideálne na každú príležitosť – od raňajok a večerí cez záhradný piknik až po slávnostné udalosti.

V našich záhradkách postupne dozrievajú rôzne druhy ovocia, najčastejšie sú to jahody, maliny, čučoriedky, černice, egreše, ríbezle červené a čierne, marhule, broskyne, nektárinky, ringloty, višne, čerešne, slivky, jablká a hrušky. Všetky pritom majú niekoľko odrôd a každá z nich dozrieva v inom období. Obľúbené ovocie si tak môžete vychutnávať počas celého leta takmer do jesene.  

Najobľúbenejšie letné recepty

  • Bublanina – ovocná bublanina rozhodne patrí medzi favoritov letných receptov. Jej príprava je jednoduchá a rýchla. Chutí výborne takmer s každým ovocím, takže stavte na vaše obľúbené – či už jahody, maliny, čučoriedky, čerešne, černice, alebo ríbezle. 
  • Ovocné poháre – letné osvieženie v podobe ovocných pohárov urobí sladkú bodku za každým horúcim dňom. Jahody, čerešne, čučoriedky či iné obľúbené ovocie v kombinácii s jogurtom, prípadne smotanou, doplnené sušienkami alebo ovsenými vločkami – raz, dva, tri a dobrota je na svete.
  • Štrúdľa– poznáme ťahanú alebo z lístkového cesta. Ovocie použite podľa toho, s čím ho budete kombinovať – k jablkám sa hodia orechy alebo strúhanka, k višniam a čerešniam mak alebo tvaroh. 
  • Galette​​​​​​​ – jednoduchý okrúhly koláč, ktorý je plný ovocia podľa vášho výberu. Môže sa pripraviť aj v kombinácii s tvarohom. Jeho rustikálny vzhľad vás očarí. 
  • ​​​​​​Mrežovník – klasický mrežovník sa pripravuje zvyčajne s domácim džemom, lekvárom či tvarohom, no výmenou za čerstvé ovocie nič nepokazíte, naopak, získate osviežujúcu chuť pridaním jabĺk či sliviek. 
  • Cheesecake – veľmi obľúbený dezert s mascarpone sa dá pripraviť na milión spôsobov. Vyskúšajte ho napríklad s malinami, jahodami, čiernymi ríbezľami alebo čučoriedkami. Ovocie môžete pridať navrch čerstvé alebo si pripraviť coulis tak, že ovocie rozvaríte a pridáte doň trochu cukru. Vzniknutou omáčkou hotový cheesecake prelejete.
  • Koláče z lístkového cesta – lístkové cesto je vďačný pomocník, ak nemáte veľa času. Jednoducho naň poukladáte plátky rôzneho ovocia, pridáte plnku zo smotanového syra (mascarpone, ricotta) alebo tvarohu a dáte zapiecť. 
  • Smotanová torta – nepečený osviežujúci dezert, ktorý v lete poteší snáď každého. Pripravuje sa s piškótami, kyslou smotanou, jogurtom alebo tvarohom. Najlepšie chutí so šťavnatým ovocím, ako sú jahody či maliny, no použiť môžete aj broskyne, ríbezle a čučoriedky. Tento dezert vyzerá efektne, ak ho pripravíte aj do pohárikov. 
  • Crumble – v našich končinách menej známy, no o to chutnejší. Výborne sa hodí nielen ako dezert, ale napríklad aj ako sladké raňajky. Podávať ho môžete s kopčekom kyslej smotany či vanilkovej zmrzliny.

Podporte chuť ovocia bylinkami

Nedržte sa iba overených receptov a skúste experimentovať. Nezabudnite ani na bylinky,  perfektne vyzdvihnú chuť ovocia a zákuskom, dezertom i koláčom dodajú neopakovateľný šmrnc. 

  • Pridajte medovku do ovocných dezertov s tvarohom, hodí sa najmä k marhuliam, jablkám, nektárinkám a broskyniam. 
  • Mäta skvele osvieži zmrzlinový pohár, ovocný dezert, dreň, sorbet či jogurt. 
  • Materinu dúšku môžete využiť pri príprave dezertov a zákuskov so želé. 
  • Tymian má výraznejšiu arómu, ktorá však veľmi dobre kontrastuje so sladkou chuťou napríklad černicovej náplne, čím koláču dodá komplexnosť.
  • Lístky šalvie zmiešajte s cukrom, túto zmes môžete neskôr využiť pri príprave ovocných pohárov. 
  • Kto sa nebojí experimentovať trochu viac, môže použiť aj bazalku – skvelo ladí s jahodami v letnom drinku, sirupe či smoothie.

Tip

Pripravte si voňavý levanduľový cukor – steblo bylinky vložte do dózy s cukrom (cca na týždeň). Cukor s arómou levandule využijete na varenie pudingu i prípravu koláčov. Levanduľa sa snúbi najmä s černicami, čučoriedkami, čerešňami, morušou, slivkami a jahodami.

Zmrazte na dlhodobé skladovanie

Drobné ovocie sa nedá dobre skladovať. V teple ani v chladničke bobuľovité ovocie nevydrží dlho. Uchovať ho môžete v keramickej miske alebo v papierovom vrecúšku v chladničke, avšak len krátkodobo. Pred uskladnením ho nikdy neumývajte, urobte tak až tesne pred konzumáciou. Najmä maliny či jahody sú na skladovanie zvlášť citlivé, už na druhý či tretí deň sa úplne znehodnotia. Najlepšie je, ak maliny, jahody, ríbezle či egreše čo najskôr skonzumujete. Ak to nestíhate, zmrazte ich, tak si ovocie môžete vychutnať aj neskôr na jeseň. Ideálne je zmrazovanie v menších porciách, aby ste predišli jeho znehodnoteniu.

Vedeli ste, že? 

Ovocie nech je vaším liekom. Bobuľovité ovocie modrej, fialovej a červenej farby je antioxidant, ktorý môže výrazne pomáhať v prevencii civilizačných ochorení. A niektorí dokonca tento typ označujú ako „ovocie proti rakovine“.

Ďalšou možnosťou je ovocie spracovať:

  • Džem či lekvár – asi najčastejším spôsobom, ktorým ovocie spracovávame, je džem alebo aj lekvár. Jahodový, malinový, černicový, ale aj marhuľový je veľmi obľúbený. Ovocie s drobnými zrniečkami, ako sú maliny, ríbezle alebo černice, musíte prepasírovať alebo pomlieť na špeciálnom mlynčeku. Komu zrniečka nevadia, ušetrí hromadu času.
  • Zaváranie – kompóty sú skvelou alternatívou zužitkovania ovocia, ktoré môžete neskôr použiť na prípravu koláčov. Na zaváranie sa hodia najmä broskyne, marhule, hrušky, čerešne či višne. Zavariť však môžete aj jahody, čučoriedky, egreše či jablká. Správne zavarené kompóty vydržia celý rok.
  • Usušenie – na sušenie sú vhodné najmä jablká a slivky. Dnes už si viete kúpiť pomocníka, vďaka ktorému si doma pohodlne môžete pripraviť vlastné sušené ovocie. 
  • Domáci sirup – prečo si ho kupovať, ak si ho môžete uvariť? Sirup z čiernych alebo červených ríbezlí alebo aj bazy môže byť osviežujúcim doplnkom vašich letných posedení.

Tip

Pred zatváraním môžete viečka od pohárikov potrieť alkoholom, napríklad rumom – džem a zavárané ovocie tak vydrží dlhšie a nepokazí sa.

Ovocie je skvelým sezónnym zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny, fruktózy, antioxidantov a ďalších zdravotných benefitov. Chráni tak náš imunitný systém a podporuje procesy odbúravania škodlivých látok z organizmu. Nastávajúcu letnú sezónu by ste preto rozhodne mali využiť a zaradiť do jedálnička čo najširšie spektrum rôznych druhov ovocia z našich záhrad.

Dobré rady na záver:

  • Z cesta na bublaninu možno pripraviť aj mafiny alebo cupcake. 
  • Vyrobte si aj domáce nanuky rozmixovaním ovocia s jogurtom alebo tvarohom, dreň alebo sorbet osvieži a poteší aj deti, ktoré by inak dané ovocie nezjedli. 
  • Ovocné smoothie s kopou vitamínov je vhodné ako rýchle raňajky. 
  • Nebojte sa kombinovať viaceré druhy ovocia napríklad pri výrobe džemu, pridať môžete aj trochu alkoholu alebo bylinky.
  • Z jabĺk môžete pripraviť domáci cider alebo detskú výživu. 
  • Pečený čaj – vyrobte si zásobu vopred na dlhé jesenné večery. 
  • Dbajte na to, aby ovocie pred skladovaním alebo zaváraním bolo riadne očistené a  nebolo plesnivé, môže to ovplyvniť výslednú chuť produktu. 
  • Usušiť sa dajú aj bylinky – mäta, šalvia či levanduľa. Okrem toho, že prevoňajú celý dom, si z nich v chladnejšom počasí pripravíte domáci bylinkový čaj.
Zdieľať

Vložiť komentár