Ingrediencie:

Cesto:

280 g hladkej múky

250 g studeného masla

1 ks vajce (+ 1 ks vajce na potretie)

1PL vanilkového cukru

štipka vanilky

¼ ČL soli

½ kôry z citróna

3 PL ľadovej vody

Plnka:

500 g čerstvých čerešní

150 g kryštálového cukru

30 g hnedého cukru (+ 2 PL na posypanie)

1 vanilkový cukor

štipka vanilky

štipka soli

3 PL kukuričného škrobu

½ ČL mletej škorice

¼ ČL mletého badiánu

Čerešňové galetky

- 21.06.2021 10:00  

 

V mise rukami spracujeme múku, soľ, citrónovú kôru, vanilkový cukor, vanilku a studené kocky masla na mrveničku. Rýchlo pridáme ľadovú vodu, vajce a opäť spracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme vychladiť aspoň na 30 minút.

Medzitým si v miske zmiešame umyté a odkôstkované čerešne, škrob, cukor, škoricu a badián.

Vychladnuté cesto si rozdelíme na 6 rovnakých dielikov. Z každého vyvaľkáme okrúhlu placku. Placky si poukladáme na plech s papierom na pečenie. Opäť vložíme na 10 minút do chladničky. Následne na vyvaľkané cestá nanesieme čerešne tak, aby sme si nechali cca 2 cm čistý okraj, ktorý potom preklopíme smerom do stredu cesta, tak aby čerešňová plnka počas pečenia nevytiekla. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hnedým cukrom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180°C do zlatista. Po dopečení necháme jemne vychladnúť a môžeme si vychutnať čerešňové galetky.

 

Komentáre

 
 

Podobné články