Čerešňové galetky

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Ingrediencie

Cesto:

  • 280g hladkej múky
  • 250g studeného masla
  • 1ks vajce (+ 1 ks vajce na potretie)
  • 1PL vanilkového cukru
  • štipka vanilky
  • ¼ČL soli
  • ½ kôry z citróna
  • 3PL ľadovej vody

Plnka:

  • 500g čerstvých čerešní
  • 150g kryštálového cukru
  • 30g hnedého cukru (+ 2 PL na posypanie)
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka vanilky
  • štipka soli
  • 3PL kukuričného škrobu
  • ½ČL mletej škorice
  • ¼ČL mletého badiánu

V mise rukami spracujeme múku, soľ, citrónovú kôru, vanilkový cukor, vanilku a studené kocky masla na mrveničku. Rýchlo pridáme ľadovú vodu, vajce a opäť spracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a dáme vychladiť aspoň na 30 minút.

Medzitým si v miske zmiešame umyté a odkôstkované čerešne, škrob, cukor, škoricu a badián.

Vychladnuté cesto si rozdelíme na 6 rovnakých dielikov. Z každého vyvaľkáme okrúhlu placku. Placky si poukladáme na plech s papierom na pečenie. Opäť vložíme na 10 minút do chladničky. Následne na vyvaľkané cestá nanesieme čerešne tak, aby sme si nechali cca 2 cm čistý okraj, ktorý potom preklopíme smerom do stredu cesta, tak aby čerešňová plnka počas pečenia nevytiekla. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hnedým cukrom. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180°C do zlatista. Po dopečení necháme jemne vychladnúť a môžeme si vychutnať čerešňové galetky.

Zdieľať

Vložiť komentár