Žihľavový sirup (recept Sladkej babky)

Prišla sezóna žihľavy, čo je ideálny čas na prípravu nápojov z tejto rastliny. Najznámejší je určite žihľavový čaj, ale my dnes o ňom hovoriť nebudeme. Lucia a Sladká babka sa totiž spolu pustili do prípravy osviežujúceho žihľavového sirupu. Ten sa dá pripraviť jednoducho a uchovávať počas celého roka.

Pri jeho príprave sa najčastejšie používa kryštálový cukor. Ale naša Sladká babka miesto neho použila trstinový. Sirup tak získal peknú farbu a príjemnú karamelovú dochuť. Keď ho nalejete do zaujímavej fľašky, môžete sa ním pochváliť aj pred svojimi kamarátmi a rodinou. Prípadne ho dať niekomu ako malý darček z vlastnej kuchyne. Postup prípravy si môžete vytlačiť po prekliku sem.

Ak recept vyskúšate, pochváľte sa s výsledkom na našom Facebooku alebo Instagrame.

Ingrediencie: 5 kg trstinového alebo kryštálového cukru, 5 l vody, 20 ks žihľavy (cca 20 cm vysoké stonky), 1 citrón, 1 kyselina citrónová (80 g), 1 kyselina sorbová (2 g)

Návod na prípravu žihľavového sirupu:

Nachystáme si 5-litrový pohár, do ktorého dáme žihľavu. Rozkrájame si citrón a pridáme ho k žihľave spolu s kyselinou citrónovou. Obsah zalejeme 5 litrami vody a necháme 24 hodín stáť. Po odstátí sirup scedíme, pridáme kyselinu sorbovú a trstinový cukor. My sme cukor pridávali postupne (1 kg cukru na 1 l žihľavového roztoku). Miešame dovtedy, kým sa cukor nerozpustí.

Tip

My sme zaexperimentovali a použili trstinový cukor, ktorý dodá sirupu karamelovú príchuť. Ak dávate prednosť tradičnejšej chuti, použite  kryštálový cukor.

Zdieľať

Vložiť komentár