Černicovo-ríbezľový koláč s penou

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Osviežujúci černicovo-ríbezľový koláč s bielkovou penou kombinuje bohatú chuť černíc a kyslých ríbezlí so sladkým snehom. Vanilkový korpus s nádychom citrónovej kôry všetky chute dokonale vyváži a koláč sa rozplýva na jazyku. Kontrast týchto chutí z neho robí ideálnu voľbu na letné osvieženie. Pripravte si ho s nami podľa nášho receptu.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 3 vajcia
  • 100g práškového cukru
  • 160g masla
  • 230g polohrubej múky
  • 10g kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • štipka mletej vanilky
  • kôra z ½ bio citróna

* Odporúčame použiť plech s rozmermi 20 × 30 cm.

Bielková pena:

  • 125g čerstvých černíc
  • 125g čerstvých červených alebo čiernych ríbezlí
  • 170g krupicového cukru
  • 1PL kukuričného škrobu
  • 1KL citrónovej šťavy

* Množstvo vystačí na približne 24 menších kúskov.

Postup

  • Zmäknuté maslo s práškovým cukrom a vanilkou vymiešame do svetlej peny. 
  • Do zmesi po jednom primiešame 3 žĺtky.
  • Nakoniec primiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, štipku soli a citrónovú kôru. 
  • Pripravené cesto vylejeme na plech s rozmermi 20 × 30 cm, ktorý sme vopred vymastili maslom a vysypali múkou. Pečieme približne 15 – 20 minút pri 180 °C. 

Medzitým pripravíme bielkovú penu:

  • Bielky z 3 vajíčok šľaháme na miernych otáčkach do polotuha a potom k nim po lyžiciach pridávame krupicový cukor. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu aj škrob a šľaháme do tuhej, lesklej peny. 
  • Do pripravenej peny zľahka primiešame černice a ríbezle. Takto pripravenú zmes nanesieme na upečený korpus. 
  • Koláč dáme ešte dopiecť na 15 minút pri 160 °C.
  • Pred podávaním ho necháme úplne vychladnúť.

Buchtová sladká dielňa radí

Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu, aby sa s nimi čo najlepšie pracovalo.

Dobré rady na záver

  • Ak chcete, aby koláč vyzeral ešte luxusnejšie, pripravte ho do okrúhlej formy.
  • Kyslejšie ovocie vyváži sladkú chuť bielkovej peny. Ak nemáte dostatok černíc alebo ríbezlí, môžete použiť iba jeden druh ovocia. Vynikajúco bude chutiť aj s jostami.
  • Ak máte v záhrade prebytok ovocia a neviete, čo s ním, inšpirujte sa našimi tipmi na jeho spracovanie.

Koláč s černicami a ríbezľami s bielkovou penou je len jednou z možností, ako využiť prebytok ovocia. Aký dezert s ovocím si v lete najradšej pripravujete vy?

Zdieľať

Vložiť komentár