Chutné ovocné a zeleninové omáčky

Uložiť

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Začína sa obdobie dlhých letných večerov, keď si posedenie na terase žiada niečo ľahké a svieže na zahryznutie. Či už sa chystáte grilovať, alebo len stráviť letný večer v spoločnosti priateľov, pripravte rýchle občerstvenie v podobe chutných ovocných, ale aj zeleninových omáčok. Skvelo sa hodia ku grilovanému mäsku, do tortily alebo ako chuťovka v kombinácii s mexickými nachos. Tak ktorú vyskúšate ako prvú?

Ingrediencie

Ananásovo-mangové čatní

  • ⅓ čerstvého ananásu
  • ½ čerstvého manga
  • ½ ČL kurkumy
  • 1PL trstinového cukru
  • 1 malá cibuľa
  • štipka soli
  • ⅓ČL mletej škorice
  • 20g čerstvého strúhaného zázvoru
  • 1PL masla
  • 10ml jablčného octu
  • štipka sušeného čili

Jablkovo-figové čatní

  • 6ks sušených fíg
  • 2 jablká
  • 1 šalotka
  • ½ČL mletej škorice
  • ⅓ČL mletého klinčeka
  • 1ČL balzamikového octu
  • 1PL krupicového cukru
  • 1PL citrónovej šťavy
  • 1PL masla

Paradajková salsa

  • 300g čerstvých paradajok
  • 2PL krupicového cukru
  • petržlenová vňať
  • 2 malé šalotky
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ podľa chuti
  • balzamikový ocot
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 2 čerstvé štipľavé papričky jalapeño
  • ⅓ČL sušenej čili papričky
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • olej

Postup

Ananásovo-mangové čatní

  • Na masle jemne osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, mango a ananás s cukrom.
  • Pridáme všetky ďalšie suroviny a povaríme približne 5 minút pod pokrievkou a ďalších 5 minút bez pokrievky.
  • Podávame, keď má izbovú teplotu.

Dobrá rada:

Ananásovo-mangové čatní sa skvelo kombinuje napríklad s rybou, kuracím mäskom alebo mexickými nachos.

Jablkovo-figové čatní

  • Na masle jemne osmažíme najemno nakrájanú šalotku a následne pridáme na malé kúsky nakrájané jablká a figy.
  • Pridáme všetky ďalšie suroviny a povaríme približne 5 minút pod pokrievkou a ďalších 5 minút bez pokrievky.
  • Podávame, keď má izbovú teplotu.

Dobrá rada:

Jablkovo-figové čatní môžete servírovať napríklad s hovädzím mäsom, so syrom, ale skvelo hrá aj s chuťou grilovaných rýb. Okrem toho je čatní známe aj tým, že dozrieva až časom. Pokiaľ ho urobíte viac, odložte si časť do sterilizovaných zaváraninových pohárov. Pri správnom skladovaní – v chlade, suchu a tme – vám vydrží aj niekoľko mesiacov.

Paradajková salsa

  • Nakrájanú šalotku mierne opražíme na oleji.
  • Pridáme nakrájané paradajky, papriku, cesnak a všetky ďalšie suroviny – okrem petržlenovej vňate – a povaríme približne 5 minút.
  • Salsu rozmixujeme a na záver pridáme petržlenovú vňať.
  • Podávame chladené.

Dobrá rada:

Paradajkovú salsu oceníte najmä pri konzumácii mexických nachos alebo tortilových čipsov. Je však vhodná aj na servírovanie napríklad ku kuraciemu mäsku. Jej ohromnou výhodou je aj variabilita. Hoci sa štandardne podáva v chladenej podobe, môžete ju servírovať aj ako klasickú omáčku na cestoviny.

A aké domáce omáčky si zvyknete v lete pripravovať vy, milí čitatelia? Máte kombinácie surovín, na ktoré nikdy nedáte dopustiť? Podeľte sa s nami o svoje tajné receptúry.

Zdieľať

Vložiť komentár