Citrónový tart so snehom

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Azda ani neexistuje sviežejší koláčik hodiaci sa na akúkoľvek párty. Rôznorodosť textúr a rafinovaná kombinácia chutí robí z citrónového tartu skutočne unikátny dezert. Efektný dizajn síce môže pôsobiť tak, že sa pri jeho príprave zapotíte, no opak je pravdou. Nájdite si na jeho prípravu čas a on sa vám odvďačí splynutím intenzívnych chutí.

Ingrediencie

Korpus:

  • 1 malé vajce
  • 250g hladkej múky
  • 50g práškového cukru
  • 170g masla
  • štipka soli

Citrónová plnka:

  • 3 žĺtky
  • 120ml citrónovej šťavy
  • 200g kryštálového cukru
  • 50g zlatého klasu
  • 100ml vody
  • štipka soli
  • 100g masla

Snehová vrstva:

  • 3 bielky
  • 150g krupicového cukru
  • ½PL škrobu

* Z uvedeného množstva vznikne dezert, ktorým pohostíte približne 12 ľudí.

Postup

  • Studené maslo nakrájame na kocky a zmiešame s ostatnými surovinami.
  • Vypracujeme cesto a presunieme ho do formy s priemerom 23 cm – ideálne s vyberateľným dnom. Cesto stláčame rukami tak, aby vyplnilo dno i boky formy.
  • Cesto popicháme vidličkou a dáme do mrazničky oddýchnuť.
  • Citrónovú plnku pripravíme zmiešaním citrónovej šťavy a cukru, ktoré ohrievame v hrnci dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Vznikne nám niečo ako citrónový sirup.
  • Zlatý klas zmiešame s vodou a následne so žĺtkami a štipkou soli.
  • Tretinu citrónového sirupu zmiešame so žĺtkovou zmesou a nakoniec ju nalejeme do zvyšnej časti sirupu a uvaríme hustý puding. Na záver doň primiešame kocky studeného masla.
  • Puding vylejeme na cesto vo forme, ktorú sme vybrali z mrazničky, a pečieme pri 180 °C 30 minút.
  • Bielky vyšľaháme s postupne pridávaným cukrom do pevného snehu. Následne pridáme škrob a zašľaháme. Lyžicou presunieme na upečený koláč a pečieme ďalších 20 minút na 130 °C.
  • Po dopečení necháme tart poriadne vychladnúť.

Buchtová sladká dielňa radí

Cesto môžeme rozvaľkať, bude sa lepšie prenášať do formy. Pretŕčajúce časti cesta zrežeme podľa formy.

Dobré rady na záver

  • Ak si nie ste istí, formu môžete vymazať maslom a vysypať trochou múky, prípadne na jej dno použite papier na pečenie a vymažte boky, aby sa cesto po dopečení ľahko oddelilo.
  • Okrem citrónového tartu si podobným spôsobom môžete pripraviť napríklad aj malinový.
  • Tart krájajte ostrým nožom, pretože korpus bude chrumkavý a môže sa ľahko drobiť.
Zdieľať

Vložiť komentár