Azda ani neexistuje sviežejší koláčik hodiaci sa na akúkoľvek párty. Rôznorodosť textúr a rafinovaná kombinácia chutí robí z citrónového tartu skutočne unikátny dezert. Efektný dizajn síce môže pôsobiť tak, že sa pri jeho príprave zapotíte, no opak je pravdou. Nájdite si na jeho prípravu čas a on sa vám odvďačí splynutím intenzívnych chutí.
Ingrediencie
Korpus:
- 1 malé vajce
- 250g hladkej múky
- 50g práškového cukru
- 170g masla
- štipka soli
Citrónová plnka:
- 3 žĺtky
- 120ml citrónovej šťavy
- 200g kryštálového cukru
- 50g zlatého klasu
- 100ml vody
- štipka soli
- 100g masla
Snehová vrstva:
- 3 bielky
- 150g krupicového cukru
- ½PL škrobu
* Z uvedeného množstva vznikne dezert, ktorým pohostíte približne 12 ľudí.
Postup
- Studené maslo nakrájame na kocky a zmiešame s ostatnými surovinami.
- Vypracujeme cesto a presunieme ho do formy s priemerom 23 cm – ideálne s vyberateľným dnom. Cesto stláčame rukami tak, aby vyplnilo dno i boky formy.
- Cesto popicháme vidličkou a dáme do mrazničky oddýchnuť.
- Citrónovú plnku pripravíme zmiešaním citrónovej šťavy a cukru, ktoré ohrievame v hrnci dovtedy, kým sa cukor nerozpustí. Vznikne nám niečo ako citrónový sirup.
- Zlatý klas zmiešame s vodou a následne so žĺtkami a štipkou soli.
- Tretinu citrónového sirupu zmiešame so žĺtkovou zmesou a nakoniec ju nalejeme do zvyšnej časti sirupu a uvaríme hustý puding. Na záver doň primiešame kocky studeného masla.
- Puding vylejeme na cesto vo forme, ktorú sme vybrali z mrazničky, a pečieme pri 180 °C 30 minút.
- Bielky vyšľaháme s postupne pridávaným cukrom do pevného snehu. Následne pridáme škrob a zašľaháme. Lyžicou presunieme na upečený koláč a pečieme ďalších 20 minút na 130 °C.
- Po dopečení necháme tart poriadne vychladnúť.
Buchtová sladká dielňa radí
Cesto môžeme rozvaľkať, bude sa lepšie prenášať do formy. Pretŕčajúce časti cesta zrežeme podľa formy.
Dobré rady na záver
- Ak si nie ste istí, formu môžete vymazať maslom a vysypať trochou múky, prípadne na jej dno použite papier na pečenie a vymažte boky, aby sa cesto po dopečení ľahko oddelilo.
- Okrem citrónového tartu si podobným spôsobom môžete pripraviť napríklad aj malinový.
- Tart krájajte ostrým nožom, pretože korpus bude chrumkavý a môže sa ľahko drobiť.