Recepty Fresshion
Ingrediencie
- na cca. 100 škrupiniek / 50 kompletných makroniek
- 190g SweetFamily práškového cukru
- 115g mandľovej múky
- 100g bielok (to je z cca troch stredných vajec)
- 70g SweetFamily kryštálového cukru
- potravinárske farbivo
Na plnku:
- maslo
- karamelové salko
Zo všetkého najprv si pomelieme mandle. Mandľovú múku potom zmiešame s práškovým cukrom a preosejeme. Ak nám zostanú veľké kusy mandlí, tak ich opäť rozmixujeme a preosejeme. Mandľovo-cukrovú zmes odložíme na chvíľu bokom a pustíme sa do snehu. Na ten začneme šľahať bielka, keď začnú peniť, pridáme kryštálový cukor a mixujeme až kým nevznikne pekný lesklý sneh, ktorý tvorí špičky a drží aj keď obrátime nádobu dole hlavou. Potom pridáme pár kvapiek farbiva podľa toho ako veľmi výrazne farebné makronky chceme mať. Treba však pamätať na to, že v rúre vždy trošku vyblednú. Ešte pár sekúnd mixujeme, až kým nemáme pekný rovnomerne farebný sneh. Ten dáme do väčšej misy a po tretinách doňho jemne krúživými pohybmi vmiešavame pripravenú sypkú zmes. Miešame až kým nemáme trošku hustejšie cesto, ktoré po vytiahnutí stierky urobí špičku, ktorá sa pomaly stratí.
Cukrárskym vreckom potom na papier na pečenie vytláčame kolieska s priemerom zhruba 2 cm. Medzi jednotlivými makronkami nechávame aspoň 1,5-2 cm medzery, pretože sa ešte trošku roztiahnu. Párkrát silno buchneme plechom (dajte si podeň utierku) aby sme sa zbavili vzduchových bublín. Necháme ich aspoň polhodinu odpočívať, kým na povrchu nezaschnú (pri dotyku sa nesmú lepiť na prsty) a potom ich pečieme v rúre vyhriatej na 140 stupňov zhruba 13-16 minút. Počas prvých 5-7 minút by im mala vybehnúť nožička. Hlavne počas tohto času neotvárajte trúbu! To, že sú hotové zistíte tak, že ich nožička bude pevná a pôjdu ľahko odlepiť z papiera na pečenie. Ak zostávajú prilepené, tak ich ešte na pár minúť šupnite späť do trúby. Inak vždy skúšajte odlepiť iba jednu, ak to ide, nechajte ostatné vychladnúť – potom sa budú odliepať jednoduchšie.
Medzitým si pripravíme náplň. Na ňu vyšľaháme maslo s karamelovým salkom. Ja to robím väčšinou od oka a podľa chuti, no myslím, že to je tak v pomere 1:1. Veď ochutnajte a uvidíte! Pred plnením šupnite krém na chvíľu do chladničky, potom ho dajte do cukrárskeho vrecka a hurá do plnenia a spájania.
Zdieľať