Gaštanové jazýčky patria k obľúbeným nepečeným dezertom. Vlašské orechy, gaštanové pyré a rum tvoria lahodnú kombináciu chutí, ktorej sa ťažko odoláva. Ak si na ich príprave dáte záležať, budú na vašom stole vyzerať luxusne. Inšpirujte sa naším receptom a pripravte si ich doma aj vy.
Ingrediencie
- 250g gaštanového pyré
- 30g mletých vlašských orechov
- 30g piškót
- 50ml rumu
- 1PL práškového cukru
- 150g čokolády
- 80g masla
- 125g 33% smotany na šľahanie
- 8ks vlašských orechov na dozdobenie
* Uvedené množstvo vám vystačí na približne 8 jazýčkov.
Postup
- Piškóty pomelieme a pridáme k nim rozmrazené gaštanové pyré, mleté orechy, rum, 40 g roztopeného masla a cukor.
- Všetko spolu dobre premiešame a vytvarujeme do podoby obdĺžnika, ktorý má na výšku 7 cm.
- Takto pripravené cesto dáme stuhnúť aspoň na 1 hodinu do chladničky.
- Následne cesto vyberieme, nakrájame ho na rovnaké kúsky hrubé 1,5 cm a vytvarujeme jazýčky.
- Opäť dáme na chvíľu do chladničky.
- Medzitým vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a zvyšné maslo.
- Čokoládou oblejeme jazýčky a dáme ich stuhnúť.
- Kým tuhnú, pripravíme šľahačku. Smotanu vyšľaháme, presunieme ju do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a ozdobíme jazýčky.
- Vrch ešte môžeme dozdobiť vlašskými orechmi.
Buchtová sladká dielňa radí
Jazýčky oblievame čokoládou na mriežke, pod ktorú dáme papier na pečenie. Zvyšnú čokoládu z papiera zoškrabeme a môžeme ju použiť napríklad pri inom recepte.
Dobré rady na záver
- Gaštanové jazýčky si môžete pripraviť aj vopred. Zabalené v potravinovej fólii vydržia približne týždeň. Pred podávaním ich stačí dozdobiť šľahačkou a orechmi.
- Do cesta môžete pridať aj sušené brusnice.
- V prípade, že budete dezert servírovať aj svojim ratolestiam, vynechajte rum.
Gaštanové jazýčky by nemali chýbať ani na vašom sviatočnom stole. Pri akej príležitosti si ich radi pripravujete vy?
Zdieľať