Gaštanové jazýčky

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Gaštanové jazýčky patria k obľúbeným nepečeným dezertom. Vlašské orechy, gaštanové pyré a rum tvoria lahodnú kombináciu chutí, ktorej sa ťažko odoláva. Ak si na ich príprave dáte záležať, budú na vašom stole vyzerať luxusne. Inšpirujte sa naším receptom a pripravte si ich doma aj vy.

Ingrediencie

  • 250g gaštanového pyré
  • 30g mletých vlašských orechov
  • 30g piškót
  • 50ml rumu
  • 1PL práškového cukru
  • 150g čokolády
  • 80g masla
  • 125g 33% smotany na šľahanie
  • 8ks vlašských orechov na dozdobenie

* Uvedené množstvo vám vystačí na približne 8 jazýčkov.

Postup

  • Piškóty pomelieme a pridáme k nim rozmrazené gaštanové pyré, mleté orechy, rum, 40 g roztopeného masla a cukor. 
  • Všetko spolu dobre premiešame a vytvarujeme do podoby obdĺžnika, ktorý má na výšku 7 cm.
  • Takto pripravené cesto dáme stuhnúť aspoň na 1 hodinu do chladničky
  • Následne cesto vyberieme, nakrájame ho na rovnaké kúsky hrubé 1,5 cm a vytvarujeme jazýčky. 
  • Opäť dáme na chvíľu do chladničky. 
  • Medzitým vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu a zvyšné maslo.
  • Čokoládou oblejeme jazýčky a dáme ich stuhnúť. 
  • Kým tuhnú, pripravíme šľahačku. Smotanu vyšľaháme, presunieme ju do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a ozdobíme jazýčky. 
  • Vrch ešte môžeme dozdobiť vlašskými orechmi.

Buchtová sladká dielňa radí

Jazýčky oblievame čokoládou na mriežke, pod ktorú dáme papier na pečenie. Zvyšnú čokoládu z papiera zoškrabeme a môžeme ju použiť napríklad pri inom recepte.

Dobré rady na záver

  • Gaštanové jazýčky si môžete pripraviť aj vopred. Zabalené v potravinovej fólii vydržia približne týždeň. Pred podávaním ich stačí dozdobiť šľahačkou a orechmi.
  • Do cesta môžete pridať aj sušené brusnice.
  • V prípade, že budete dezert servírovať aj svojim ratolestiam, vynechajte rum.

Gaštanové jazýčky by nemali chýbať ani na vašom sviatočnom stole. Pri akej príležitosti si ich radi pripravujete vy?

Zdieľať

Vložiť komentár