Grilážky

Uložiť
Prihláste sa pre možnosť uloženia receptuClose

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Chrumkavá oblátka, karamel a orechy tvoria spojenie, ktorému asi málokto odolá. Grilážky sú nenáročné na prípravu, no o to viac potešia maškrtné jazýčky – najmä tých, ktorí majú radi sladké karamelové zákusky. Sú jednoducho stávka na istotu a jedna dávka rozhodne stačiť nebude. Pripravte ich svojim blízkym – hoci aj ako darček či pozornosť ich môžete priniesť na návštevu počas sviatkov.

Ingrediencie

Suroviny:

  • 4 tortové oblátky
  • 270g kryštálového cukru
  • 270g masla
  • 1 konzerva kondenzovaného mlieka
  • štipka soli
  • 150g mletých orechov

* Z uvedeného množstva pripravíte približne 24 ks.

Postup:

  • V hrnci rozpustíme cukor na karamel.
  • Do karamelu pomaly, po kúskoch pridávame maslo.
  • Potom pridáme kondenzované mlieko izbovej teploty, soľ a nakoniec orechy.
  • Zmes necháme chvíľku odstáť, približne 3 minúty.
  • Potom karamelovú zmes rovnomerne vrstvíme na tortové oblátky.
  • Grilážky zaťažíme a dáme zachladiť cez noc do chladničky.
  • Krájame ich pílkovým nožom.

Buchtová sladká dielňa radí: S karamelovou zmesou pracujeme opatrne, ale rýchlo, pretože počas roztierania na oblátku tuhne.

Dobré rady na záver:

  • Oblátok môžete použiť aj viac, záleží na tom, či chcete mať plnku hrubšiu alebo tenšiu. Pri šiestich oblátkach grilážky chutia rovnako dobre.
  • Pri príprave karamelu dajte pozor, aby ste ho nespálili, plnka by bola horká.
  • Namiesto mletých orechov môžete použiť aj mleté mandle – grilážky budú mať jemnejšiu chuť. Tým, ktorí radi experimentujú, odporúčame použiť aj mletý kokos.
  • Výraznejšiu chuť orechov zasa dosiahnete, ak ich vopred opražíte na panvici a následne pomeliete.
  • Grilážky si nakrájajte podľa seba – na kocky alebo obdĺžniky. Môžete ich aj spolovice namočiť do čokolády a dozdobiť, budú vyzerať slávnostnejšie.

Sú aj u vás doma grilážky také obľúbené? Dajte nám vedieť v komentároch.

Zdieľať

Vložiť komentár