Kysnutý jablkáč s mandľovou posýpkou

Uložiť (0)
ClosePrihlásenie

Nemáte účet? Zaregistrujte sa

Recept The story of a cake

Ingrediencie

Kvások:

  • 40ml vlažného mlieka
  • 1PL múky
  • 1PL cukru SweetFamily hrubý kryštál
  • 1/4 kocky droždia

Cesto:

  • 170g múky (ja som použila 1:1 špaldovú a klasickú pšeničnú)
  • 50ml mlieka
  • 30ml rastlinného oleja alebo 30 g rozpusteného masla
  • 2PL cukru SweetFamily hrubý kryštál
  • 1ČL kardamonu (môže byť aj škorica)
  • 1 celé vajce
  • štipka mletého zázvoru
  • štipka soli

Náplň:

  • 250g jabĺk nakrájaných na plátky
  • 50g cukru SweetFamily práškový
  • 40ml mlieka
  • 160ml kyslej smotany
  • 1 rozšľahané vajce
  • 1ČL kardamonu (môže byť aj škorica)
  • ½ vrecka pudingu (napr. vanilkového)

Mandľová posýpka:

  • 50g ovsených vločiek
  • 35g cukru SweetFamily práškový
  • 30g masla
  • hrsť mandľových lupienkov

Pripravíme si okrúhlu formu 26 cm alebo menší obdĺžnikový plech

Zmiešame všetky ingrediencie na kvások a necháme ho asi 10 minút pracovať. Zmiešame všetky ingrediencie na cesto a nakoniec pridáme aj kvások. Ak je potrebné, pridáme ešte trocha múky. Vymiesime vareškou alebo v kuchynskom robote. Cesto zakryjeme utierkou a necháme nakysnúť.

Medzitým si nakrájame jablká. Pripravíme si aj náplň. Zmiešame mlieko, v ktorom sme rozmiešali puding s kyslou smotanou, cukrom, pridáme aj vajce a kardamón. Nakysnuté cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej formy (26 cm okrúhlej formy alebo na menší obdĺžnikový plech) na pečenie. Roztiahneme po celej ploche tak, aby bolo skôr tenšie. Necháme ešte chvíľu podkysnúť. Na cesto naukladáme jablká, zalejeme náplňou a posypeme posýpkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov cca na 25 minút.

Zdieľať

Vložiť komentár