Aká by to bola grilovačka bez grilovaných kuracích krídeliek? Sú šťavnaté, chrumkavé a rýchlo hotové. Kvalitná marináda na krídelká z nich spraví chuťovú bombu, na ktorú budete vy aj vaši priatelia ešte dlho spomínať. Inšpirujte sa naším receptom.
Tajomstvo úspechu spočíva v správnej príprave – od výberu mäsa cez marinádu až po ich správne grilovanie, aby boli chrumkavé na povrchu a úžasne mäkké vnútri.
Ako správne pripraviť marinované kuracie krídelká na grile?
Aby boli grilované kuracie krídelká dokonalé, treba dodržať niekoľko jednoduchých, no dôležitých krokov:
- Nepriame grilovanie je základ
Krídelká grilujte nepriamo (bokom od priameho plameňa), teda tak, že uhlíky alebo zapnuté horáky sú len na jednej strane grilu, zatiaľ čo mäso sa pečie na opačnej strane. Tým zabránite ich pripáleniu a zabezpečíte ich rovnomerné prepečenie.
- Grilovací rošt vždy vyčistite a potrite olejom
Vyhnete sa prilepeniu kože na rošt.
- Pravidelné otáčanie sa vypláca
Krídelká potrebujú približne 25 – 30 minút (v závislosti od veľkosti a typu grilu). Otočte ich aspoň dvakrát, aby sa rovnomerne prepiekli z každej strany.
- Dolaďte to nad plameňom
Posledné 2 – 3 minúty ich môžete krátko opiecť nad plameňom. Dosiahnete extra chrumkavosť a mierne karamelizovaný povrch (najmä ak boli naložené v sladkej marináde, napríklad s trstinovým cukrom, alebo v BBQ omáčke).
Recept na marinádu na grilované krídelká
Suroviny:
- 700 g kuracích krídel
- rastlinný olej
- ½ PL kukuričného škrobu
- ½ PL sušeného cesnaku
- ½ PL soli
- 1 PL trstinového cukru
- 1 ČL sladkej mletej papriky
- ½ ČL rasce
- štipka mletého čierneho korenia
Postup:
- Kuracie krídelká rovnomerne potrite olejom.
- V miske zmiešajte všetky suché suroviny. Kuracie krídla obaľte v zmesi a opekajte na grile približne 30 minút.
- Po ugrilovaní ich posypte petržlenovou vňaťou alebo nasekaným koriandrom.

Tipy a triky na dokonalé grilované kuracie krídelká:
- Krídelká obalené v zmesi nechajte odležať aspoň 4 hodiny, no pokojne aj cez noc – mäso krásne nasaje chute.
- Teplomer? Skvelý pomocník! Vnútorná teplota kuracích krídeliek by mala dosiahnuť 75 °C. Tak bude mäso dobre prepečené, no nie vysušené.
- Ak máte celé krídla, rozdeľte ich na dve časti (drumette – vrchná, hrubšia časť krídla, ktorá sa pripája k telu, flat – plochá časť krídla alebo jednoducho krídelko, dlhšia časť s dvoma tenšími kosťami). Lepšie sa do nich dostane marináda, rovnomernejšie sa prepečú a ľahšie sa jedia.
Marinované kuracie krídelká na grile sú jednoduchý recept na letnú grilovačku, ktorému odolá len málokto. S dobrou marinádou na krídelká, so správnou technikou grilovania a s trochou trpezlivosti pripravíte dokonalý obed, prípadne večeru, ktorá zmizne zo stola, skôr než sa nadýchnete. Nachystajte si servítky – bude to šťavnaté.
Zdieľať